Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chyba gólmana, červená a Brazilci jedou po obratu Nizozemců domů

Sport

  15:47aktualizováno  19:31
PORT ELIZABETH/PRAHA - Fotbalové mistrovství světa zná prvního semifinalistu. Nizozemci otočili nepříznivý vývoj zápasu s Brazílií z 0:1 na 2:1 a radují se z postupu. Pro Jihoameričany šampionát skončil po čtyřech letech znovu ve čtvrtfinále.

Brazílie - Nizozemsko (Nizozemci slaví vyrovnávací gól) foto: Reuters

Suverénní Evropané doposud na šampionátu neztratili ani bod a právem se řadili mezi hlavní kandidáty na celkový triumf. Mezi týmy z této elitní kategorie ale nepochybně patřili i neporažení Brazilci. Jeden ovšem muset z kola ven...

A ještě úvodní minuty napovídaly, že by to mohli být fotbalisté v oranžových dresech. Po necelých deseti minutách se totiž po krásné dlouhé přihrávce Mela prosadil Robinho. Okolo brazilského útočníka se rozestoupila obranná dvojice Heitinga - Ooiger, a ten měl dostatek času na to, aby sám před brankářem vyslal přesnou střelu k pravé tyči.

Čtěte také

Video ze zápasu:

Nizozemci působili po gólu velmi zaskočeně. Během první pětačtyřicetiminutovky nedokázali vyslat do prostoru hájeného Césarem žádnou ránu. Kontaktu s míčem si tedy užil hlavně v momentech, kdy ho obranná linie Brazílie zapojovala do rozehrávky.

Další šanci si tedy znovu připravili fotbalisté z Jižní Ameriky. Té střele nechyběla přesnost ani razance, přesto ji se štěstím a vypětím všech sil Stekelenburg vyrazil nad břevno. Rozesmutnil tím jejího autora, ofenzivního záložníka Kaká. Toho to s ohledem na druhý poločas mrzí ještě nyní...

Čtěte také

Po vyrovnaném vstupu do druhého dějství jako blesk z čistého nebe udeřili Nizozemci. Míč do pokutového území nacentroval Sneijder a pro něj se bez domluvy natahovali dva brazilští hráči - César a středopolař Melo. Zasáhnul ho sice záložník Juventusu, ovšem takovým způsobem, že balón zapadl do jeho vlastní sítě - 1:1. Velká chyba brankáře, který byl v této situaci velmi nedůrazný.

Za několik minut se navíc po rohovém kopu gólově prosadil aktivní Sneijder a bylo to již 2:1 pro Nizozemsko. Veškerá aktivita Brazilců byla rázem zcela otupena. A aby byl hrozivý osud mužstva trenéra Dungy naplněn až po okraj, nechal se vyloučit nešťastný autor vlastní branky Felipe Malo. V souboji uprostřed hrací plochy nejprve k zemi poslal Robbena a posléze na něj ještě dupl. Následovala červená karta a závěr duelu v oslabení.

Bylo jasné, že k postupu mají Brazilci už hodně daleko... A skutečně, potkal je stejný osud jako před čtyřmi lety, kdy se taktéž po čtvrtfinále, tehdy po prohře s Francií v poměru 0:1, pakovali a odcestovali domů. A Protože ani reprezentanti ze země Beneluxu ve zbytku střetnutí nepřidali žádnou další branku, stav zápasu zůstal nezměněn.

Do semifinále mistrovství světa postoupili Nizozemci, kteří se v jeho rámci 6. července utkají s lepším z dvojice Uruguay - Ghana. 

Čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale

Nizozemsko - Brazílie 2:1 (0:1)
Branky: 53. vlastní Felipe Melo, 68. Sneijder - 10. Robinho.

Rozhodčí: Nišimura - Sagara (oba Jap.), Čong He-sang (Kor.). ŽK: Heitinga, Van der Wiel, De Jong, Ooijer - Michel Bastos. ČK: 73. Felipe Melo (Braz.). Diváci: 40.186.

Do semifinále postupuje Nizozemsko...

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Ooijer, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Robben, Sneijder, Kuijt - Van Persie (85. Huntelaar). Trenér: Van Marwijk.

Brazílie: Júlio César - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos (62. Gilberto Melo) - Felipe Melo - Daniel Alves, Gilberto Silva, Kaká - Luís Fabiano (77. Nilmar), Robinho. Trenér: Dunga.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!