Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Číňané zvýšili svůj podíl ve Slavii, Šimáně chce v klubu i nadále pokračovat

Sport

  17:20
PRAHA - Většinový majitel fotbalové Slavie, čínská společnost CEFC, zvýší svůj podíl v klubu z 60 na nejméně 67 procent a obsadí místo předsedy představenstva, na které v pondělí rezignoval menšinový vlastník Jiří Šimáně. Na středečním jednání se na tom dohodli Šimáně a zástupce CEFC v pražském celku Jaroslav Tvrdík. Oba mají nadále zájem společně ve Slavii pokračovat.

Bývalý prezident Slavie Jiří Šimáně. foto: ČTK

Šimáně v pondělí rezignoval na pozici šéfa představenstva a za důvod označil rozdílné názory na řízení a komunikaci klubu i to, že necítí respekt ke své pozici. Tvrdík, evropský zástupce CEFC, v úterý potvrdil, že mají odlišný názor na to, jak dosáhnout návratu Slavie mezi elitu.

Šimáně: Jestli má moje slovo ve Slavii nějakou váhu? Možná si to jen namlouvám

Šimáně odmítl, že by za jeho odstoupením byl i jiný pohled na trenéra Dušana Uhrina mladšího. Tvrdík totiž v pondělí na twitteru napsal, že jedním ze dvou důvodů je rezignace je potvrzení Uhrina. Předtím na sociální uvedl, že kouč je nejbližší rok neodvolatelný. Šimáně bývalého ministra obrany v úterý vyzval, aby dementoval informace o neshodách ohledně Uhrina.

Oba akcionáři se dnes sešli a vydali prohlášení, z něhož vyplývá, že Číňané nově budou vlastnit dvě třetiny Slavie, zatímco Šimáněho podíl klesne ze 40 na 33 procent.

Tvrdík: Rezignace Šimáněho těsně před vrcholem sezony Slavii neprospěla

„Společnost CEFC po dohodě obou akcionářů posílí svoji majetkovou účast tak, aby dosáhla nejméně 67 procent a převzala tak plnou odpovědnost za obchodní vedení společnosti SK Slavia Praha. Současně nominuje svého představitele na pozici předsedy představenstva klubu. Jiří Šimáně bude zvolen do představenstva klubu a převezme úkol vybudovat mládežnickou akademii Slavie,“ uvedli Tvrdík a Šimáně v prohlášení.

Přestřelka ve Slavii. ‚Ať Tvrdík dementuje svá slova,‘ vyzývá Šimáně

„Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík se na dnešním společném jednání shodli na zájmu pokračovat ve společném projektu budování a rozvoje Slavie. Oba se shodli na tom, že rozvoj Slavie je pro ně jednou z absolutních priorit a jsou připraveni udělat maximum pro konstruktivní spolupráci na budoucnosti klubu,“ stojí dále v prohlášení.

Chtěl přivést trenéra Jarolíma a ředitele Nezmara. Tvrdík to však Šimáněmu zamítl

Oba dva prý mrzí, jak se celá kauza vyvinula. „Oba dva vyjadřují politování nad medializací vzájemné komunikace a prosí fanoušky o pomoc a podporu prvoligovému týmu v boji o mezinárodní poháry ve vrcholu této sezony,“ doplnili Tvrdík se Šimáněm.

Oba majitelé na podzim koupili slavný klub od Aleše Řebíčka a zachránili ho před možným krachem. Slavia měla velké finanční problémy a čelila insolvenčnímu řízení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!