130 let
Bořek Dočkal.

Bořek Dočkal. | foto: AP/ČTK

Čínské kluby rekordně utrácely, posily stály 10,5 miliardy. Svazu se to nelíbí

Sport
  •   16:52
BERLÍN - Čínské fotbalové kluby investovaly během zimního přestupního období do nových posil zhruba 388 milionů eur (10,5 miliardy korun), čímž stanovily nový rekord. Podle specializovaného webu transfermarkt.com překonaly kluby z rychle rostoucí a ambiciózní soutěže své loňské maximum 345 milionů eur.

V zimním přestupním období nedokázala čínské lize konkurovat ani anglická Premier League, jejíž týmy vydaly na hráčské transfery 259 milionů eur.

Wengera Čína nezlákala. Kouč Arsenalu prý odmítl téměř miliardu ročně

Na přestupových částkách v čínské lize se podílela také česká nejvyšší soutěž. Pražská Sparta prodala do klubu Che-nan Ťien-jie reprezentačního záložníka Bořka Dočkala, za kterého by měla údajně dostat 230 milionů korun (zhruba 8,5 milionu eur).

Nejdražším hráčem, jenž v zimě zamířil do Číny, byl brazilský záložník Oscar, za něhož tým Šanghaj SIPG zaplatil Chelsea 60 milionů eur. Do Číny také v poslední době odešli jeho krajan Alexandre Pato, Argentinec Carlos Tévez či Belgičan Axel Witsel.

Čínskému fotbalovému svazu se nicméně velké utrácení tamních klubů nelíbí a chce ho omezit. Jedním z opatření je to, že od nové sezony budou moci v ligových zápasech nastupovat maximálně tři cizinci místo dosavadních čtyř.

Autor: ČTK