Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Člen fotbalové reprezentace má koronavirus, fotbalisté jsou negativní. Slavia zvažuje stažení hráčů

Příprava české fotbalové reprezentace na úvodní utkání do Ligy národů na Slovensku, 31. srpna 2020 v Praze. foto: ČTK

Praha - Jeden z členů širšího realizačního týmu české fotbalové reprezentace měl pozitivní test na covid-19. Mužstvo absolvovalo kontrolní odběry a všichni včetně trenérů jsou negativní. Výprava neodletí k pátečnímu úvodnímu utkání Ligy národů na Slovensku dnes, ale až ve čtvrtek. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.
  13:30aktualizováno  15:17

O pozitivním nálezu v reprezentaci jako první informoval server iSport.cz. „Můžeme potvrdit jeden pozitivní test ze skupiny širšího realizačního týmu. Pozitivně testovaná osoba ihned opustila hotel a nastoupila do karantény,“ uvedl Šedivý.

„Zároveň v komunikaci s příslušnou hygienickou stanicí došlo k přetestování hráčů a realizačního týmu, všechny výsledky testů jsou negativní. V důsledku dnes probíhajících testů se odlet na Slovensko posouvá na čtvrtek,“ dodal tiskový mluvčí.

Příprava české fotbalové reprezentace na úvodní utkání do Ligy národů na...
Příprava české fotbalové reprezentace na úvodní utkání do Ligy národů na...

Národní tým se sešel v pondělí v poledne v Praze a kvůli koronavirové pandemii je ve speciálním režimu prakticky izolován od okolí. Hráči například mají na hotelu vlastní patro i vstup, bydlí na pokojích po jednom a cestují k tréninkům dvěma autobusy.

Před srazem měli hráči i realizační tým všechny testy negativní. V úterý národní celek absolvoval povinné odběry nařízené Unií evropských fotbalových asociací (UEFA) a nákaza se objevila u jednoho z členů širšího realizačního týmu. Jelikož ale měli všichni ostatní dnešní kontrolní test v pořádku, nemělo by být utkání na Slovensku ohroženo.

Pátečním zápasem v Bratislavě reprezentanti vstoupí do druhého ročníku Ligy národů, v pondělí se pak představí v domácím duelu v Olomouci proti Skotsku.

Výskyt koronaviru v reprezentaci vystrašil pražskou Slavii, která má v národním celku hned osm hráčů a na konci září ji čeká v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů boj o základní skupinu. „Dnes odpoledne budeme jednat o situaci v reprezentačním týmu s vedením Fotbalové asociace ČR,“ uvedl na sociální síti twitter předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Kluby podle novinky mezinárodní federace FIFA nemají povinnost uvolňovat hráče pro potřeby reprezentací na duely v zemích, ve kterých bude kvůli opatřením proti šíření koronaviru hrozit karanténa nebo izolace. To ovšem není případ zápasu na Slovensku.

Autor: