130 let

Fotbalista Bayernu Mnichov Arjen Robben | foto: Reuters

Doporučujeme

Co bude s hvězdou? Zůstávám v Bayernu, odmítá spekulace Robben

Sport
  •   16:00
MNICHOV/PRAHA - Fotbalista Arjen Robben je hvězdou světového formátu. Vždyť nizozemský záložník dokáže úplně sám rozložit obranu soupeře. Umí dávat důležité góly a když se v něm občas probudí záchvěv nesobeckosti, dokáže branku i připravit. Přesto všechno však nizozemský reprezentant nemá jisté místo v základní sestavě německého Bayernu Mnichov. A stále častěji se objevují spekulace, že by mohl po sezoně odejít.

Robbena podle informací v médiích nahání spousta klubů. Nejčastěji zmiňovanými zájemci jsou turecký Galatasaray a italský Inter Milán. Dokonce měl odejít do Manchesteru City v rámci výměnného obchodu. Bayern totiž stojí o exteplického útočníka Edina Džeka. "To je vtip, vážně šílené," ohrazuje se však devětadvacetiletý hráč v rozhovoru pro prestižní německý deník Bild. "Mám smlouvu ještě na dva roky a jsem součástí klubových plánů. V Bayernu začne nová éra a já chci být u toho," naráží na to, že v létě přijde do bavorského velkoklubu bývalý trenér Barcelony Josep Guardiola.

Faktem však zůstává, že Robben v sezoně až příliš často střídá. V bundeslize odehrál jen dvanáct zápasů, v nichž čtyři branky vstřelil a na tři nahrál. "Jsem zklamaný a nešťastný, že jen vysedávám na lavičce. Když jsem na hřišti tak cítím, že mám týmu co dát," zlobil se se Robben už v únoru. Kouč Jupp Heynckes však sází spíš na mladší a perspektivnější svěřence, až poslední dobou dává Robbenovi víc šancí. "Fotbalisté bývají naštvaní, když nehrají v základní sestavě. Arjen je klasický příklad. Chápu ho a nevadí mi, že si postěžoval," odpověděl hvězdě kouč.

"Když bude zdravý, zase se stane oporou"

Nizozemcovi navíc nepomáhá ani to, že mu kariéru neustále brzdí zranění. Kvůli různě vážným zdravotním problémům vypadnul v tomto ročníku ze sestavy už pětkrát. A aby toho nebylo málo, bývalý trenér Bayernu Ottmar Hitzfeld zpochybňuje i Robbenovu současnou formu. "Podle mě bude Arjen jedním ze tří opravdu známých hráčů, kterých se Bayern zbaví," tvrdí. Lodivod konkurenčního Dortmundu Jürgen Klopp zase nevěří, že taková osobnost jako bývalý záložník Chelsea, PSV Eindhoven nebo Realu Madrid vydrží vysedávat na lavičce. "Zajímalo by mě, kde Robben odehraje příští sezonu," přiznává.

Robben navíc není nijak zvlášť oblíbený mezi fanoušky, má totiž pověst arogantního hráče a fotbalového sobce. Už v minulosti mu spoluhráč z nizozemské reprezentace Wesley Sneijder radil, aby si našel nové angažmá. Tehdy přiznivci Bayernu na holohlavého záložníka dokonce bučeli. Jenže v minulých utkáních se Robbenovi dařilo, proto veškeré dohady raději krotí prezident bavorského týmu Uli Hoeness. "Jsou to hlouposti. Arjen hraje dobře a pokud bude zdravý, tak se zase stane oporou týmu," tvrdí Hoeness.

Autor: Michal Hořejší