Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Co Německu chybělo, lze říct dvěma slovy: Thomas Müller

Sport

  9:25
BERLÍN - Sen o čtvrtém titulu mistrů světa je pryč. Tak začíná většina dnešních komentářů německého tisku ke středeční prohře svěřenců trenéra Joachima Löwa 0:1 se Španělskem v semifinále fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice. Všechny deníky uznávají, že vítězství Španělů bylo zasloužené, neboť německý tým nenavázal na výkony, kterými vyřadil Anglii a Argentinu.

Španělsko - Německo (německý smutek). foto: Reuters

"Německo na kolenou" - tímto titulkem vystihuje ekonomický list Financial Times Deutschland (FTD) nejen porážku národního mužstva, ale i zklamání milionů fanoušků v celém Německu. "Ze svěžesti a lehkosti posledních týdnů nebylo vidět vůbec nic. Jogiho tým hrál nervózně a bez nápadů. Španělé využili chladnokrevně jeho slabostí a postoupili bez lesku do finále," shrnuje FTD semifinálový zápas.

Více o semifinále Španělsko - Německo 1:0

Stejně ho zhodnotil i Süddeutsche Zeitung, podle něhož měli Němci před soupeřem moc velký respekt a příliš ho neohrožovali. "Co mužstvu chybělo, lze říct dvěma slovy: Thomas Müller," vidí mnichovský deník jednu z příčin neúspěchu v neúčasti autora čtyř branek na šampionátu, kterého ze semifinále vyřadily dvě žluté karty. Piotr Trochowski, který ho v sestavě nahradil, podle Süddeutsche Zeitung sice nehrál špatně, scházela mu však Müllerova nevypočitatelnost.

Španělsko - Německo (Mertesacker a Bierhoff).

Nejčtenější deník Bild zase postrádal ve hře německých fotbalistů odvahu a chytrost. "Po fotbalu 'made in Germany', který uchválit celý svět, nebylo ani vidu. Bylo to respektem před velkými jmény nebo ochromila naše hrdiny velká očekávání?" ptá se bulvární list, podle něhož Španělsko na hřišti působilo, jako by mělo o jednoho hráče navíc.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung se Němci příliš brzy stáhli do defenzivy a nevytvářeli si herní příležitosti, aby mohli zopakovat čtyřgólové výhry nad Anglií a Argentinou. "Španělský originál byl večer v Durbanu lepší než jeho mladý vyzyvatel," uznává frankfurtský deník stejně jako zpravodajský server Focus Online, který svůj článek nazval "Španělský mistr porazil německého učedníka". "Se silnějším Španělskem prohrála německá jedenáctka, která nedokázala navázat na svá dosavadní vynikající vystoupení na mistrovství světa," konstatuje Focus Online.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...