Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Co řeší remíza v derby?

Sport

  10:04
PRAHA - Měli možná poslední šanci přibrzdit Slavii na cestě za obhajobou titulu, jenže ji zahodili do koše jako zmuchlaný papír. Fotbalisté Sparty opouštěli trávník v Edenu s výčitkami a se sklopenými hlavami, a ještě je na cestě do šaten vyprovázelo bouřlivé skandování domácích fanoušků „Slavia Praha, mistr ligy“.

Tomáš Řepka v souboji s Alešem Bestou. foto: ČTK

Příliš smělý pokřik? „Titul už vůbec neřeším. Sám dobře vím, že jedenáct bodů je strašně moc. To už nejde ztratit,“ uznal i brankář Sparty Jaromír Blažek. 

Slavia sice po napínavém pražském derby svému rivalovi v tabulce neodskočila, ale jedenáctibodový náskok sedm kol před koncem je dostatečně luxusní náskok. „I remíza je hodně důležitý krok k obhajobě,“ pochvaloval si střelec vyrovnávací branky Petr Janda. „Pokud bychom prohráli, bylo by to o osm bodů a Sparta by ještě mohla získat naději.“ 

Chybělo pouhých osm minut a Eden by přišel o ligovou neporazitelnost, jenže právě Janda svou trefou všechny slávisty uklidnil. „Pokud budeme podávat stejné výkony až do konce, nemám o obhajobu strach,“ prohlásil záložník. 

Stát se může cokoliv, ale pokud by se měl mistrovský titul na konci května předávat jinde než v Edenu, byla by senzace. „Myslím, že deset bodů by nám mělo stačit,“ přemýšlel slávistický kouč Karel Jarolím.

Blažek: Prohráli jsme to doma
Nemusíte mít ani z matematiky jedničku, aby vám to došlo. Ve hře je jen 21 bodů a Slavia bude mít vystaráno, pokud jich získá právě deset. Čili tři vítězství a jednu remízu. „Ale zbývá ještě sedm zápasů, stát se může cokoliv,“ zůstal opatrný kapitán Slavie Erich Brabec. 

Je to jen zdvořilostní fráze. Vždyť Slavii cestu na vrchol umetají i největší konkurenti. Ztrácí Mladá Boleslav, Liberec, a především Sparta. „Mám pocit, jako by někteří hráči nezvládali obrovský tlak,“ kritizoval spoluhráče Blažek. 

Sparta ztratila naději už dávno a na její hře je to znát. Reálně už hraje jen o druhé místo a to je zdrcující pocit. „Všechny body, které nám chybějí na Slavii, jsme poztráceli doma. Právě tam jsme si to prohráli,“ vypíchl příčinu Blažek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!