Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co s trenérem Bílkem? Pro jeho vyhození bude málo členů výboru

Sport

  14:03
PRAHA - Jedenáct členů výkonného výboru bude v úterý řešit pozici trenéra fotbalové reprezentace. Odvolají Michala Bílka nebo si holohlavý koču funkci udrží? Většina fanoušků by si přála spíš první variantu.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: Foto Mafra - Michal Růžička

Podle zákulisních informací se zdá, že Bílkova funkce u reprezentace ohrožená není a Bílek by mužstvo měl vést i v červnovém kvalifikačním utkání proti Itálii. Pokud proti vicemistrům Evropy tým neuspěje, teprve poté by v realizačnímu týmu zřejmě došlo ke změnám. "Budu apelovat, aby ke změnám v reprezentaci došlo už nyní," prohlásil Josef Tancoš, jeden z členů výkonného výboru.

Mostecký zastupitel a poslanec parlamentu za ČSSD je však jedním z mála, kteří vystupují proti Bílkovi. Sám uznává, že pro svůj názor bude mít nejspíš malou podporu. Pokud by došlo na hlasování, ruku pro odvolání Bílka by zvedl ještě Pavel Nezval, jenže předseda řídící komise pro Moravu se jednání z důvodu zahraničního cesty nezúčastní. "Pokud bych tam byl, hlasoval bych pro odvolání," řekl Nezval. V úterý však Tancoše podpořit nemůže.

Výkonný výbor měl původně třináct členů, ale druhý místopředseda Dalibor Kučera koncem loňského roku rezignoval, protože byl pravomocně odsouzen za trestní čin. Netýkalo se to fotbalu, ale jeho soukromého podnikání. Z dvanácti současných vládců tak důležitému rozhodnutí nebude přítomen Nezval, ostatní by v úterý v Praze na Strahově chybět neměli. Bílkova pozice byla v ohrožení od březnové domácí porážky 0:3 s Dánskem, ale po následném vítězství v Arménii 3:0 už to není tak žhavé.

"Dokud jsme ve hře, tak je nesmysl měnit trenéra"

Předseda asociace Miroslav Pelta, který má v otázkách reprezentace silné slovo, ale zároveň jen jeden hlas jako ostatní, připustil, že suverénní výkon i výhra v Jerevanu trenérovu pozici posílily. V kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2014 v Brazílii vyhlíží Česko váhavě. Porazilo jen Maltu a Arménii, v Dánsku a doma s Bulharskem hrálo bez branek a jasně podlehlo Dánům doma. V tabulce ztrácí pět bodů na první Italy a dva na druhé Bulhary, kteří však odehráli o zápas víc.

Na šampionát postoupí jen vítěz, druhý tým možná dostane šanci na reparát v baráži. "Dokud jsme ve hře, tak je nesmysl měnit trenéra. Jsem pro to, aby Bílek zůstal. Lepší hráče nemáme, nový trenér jiné nepovolá, změní jen drobnosti a ty nám kvalifikaci nevyhrají," tvrdí František Hrdlička, člen výkonného výboru za kluby první a druhé ligy.

Výkonný výbor nemá v programu vyloženě bod, který by členy zavazoval k hlasování o Bílkovi. Ale jisté je, že o jeho pozici diskutovat budou. "Myslím si, že je na přípravu na zápas s Itálií pro nového trenéra dost času. Je to kritický zápas a změnou bychom reprezentaci a prostředí kolem ní vyburcovali," říká Tancoš.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...