Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Comeback roku. Abidal vyhrál boj s nádorem a pak Ligu mistrů

Sport

  16:00
PRAHA - Byl to jeden z těch momentů, kdy se člověk jen těžko ubrání dojetí. Slzy upřímné radosti a soucítění tehdy zalévaly Nou Camp. Nemohl za to patetický film z hollywoodské dílny, tenhle příběh napsal sám život. Stadion Barcelony byl totiž svědkem návratu Erica Abidala. Fotbalisty, který vyhrál boj se zhoubným rakovinotvorným nádorem. Nedlouho poté dovedl jako kapitán Barcelonu k vítězství v Lize mistrů.

Fotbalista Barcelony Eric Abidal třímá trofej pro vítěze Ligy mistrů foto: Reuters

V domácí odvetě Champions League proti konkurenčnímu Realu Madrid si v květnu katalánský velkoklub zajistil postup do finále této zdaleka nejprestižnější klubové soutěže planety. A přece se všichni radovali hlavně kvůli muži, který strávil na hřišti jen tři minuty. Když Eric Abidal v 89. minutě střídal Carlese Puyola, fanoušci spustili bouřlivý potlesk.

A když zápas skončil, spoluhráči místo trenéra Josepa Guardioly vyhazovali do vzduchu právě jeho. "Byly to pro mě velmi silné momenty. Myslel jsem si, že už nikdy nebudu hrát fotbal," svěřil se dojatý Francouz.

Barcelona - Real (Abidal nad spoluhráči).

Jen o dva měsíce dříve totiž pohlédl do očí své smrtelnosti. Díky dobrosrdečnosti a nezlomné povaze byl vždycky mezi lidmi i spoluhráči velmi populární. Proto všechny hluboce zásahlo, když španělský velkoklub v březnu oznámil, že tolik oblíbený Abidal za brzy podstoupí operaci zhoubného nádoru. Doktoři mu nakonec museli vzít část jater.

Jenže on se s těžkými zdravotními problémy porval s odhodláním sobě vlastním. Ani jednou si nepostěžoval, nikdy se nehodlal vzdát. Náročné období ho ale přece jen přimělo k tomu, aby trochu přehodnotil pohled na život.

Během vynuceného volna začal pravidelně navštěvovat děti na onkologických odděleních nemocnic, prodal svá luxusní auta a výtěžek daroval na charitu. "Když se vám stane něco takového, zjistíte, že si můžete téměř všechno koupit, ale zdraví se zaplatit nedá. Bohatství už pro mě nic neznamená," vyprávěl.

Návratem byl úplně posedlý. To ho drželo nad vodou

Týdny plynuly a francouzský reprezentant se stále víc blížil k cíli, jenž ho celou dobu poháněl kupředu, držel nad vodou. Mnozí říkali, že návrat uspěchal. "Ale já tím byl úplně posedlý. Je důležité tvrdě bojovat a já moc děkuji všem, kteří mě podporují," bránil se Abidal. Jestliže pro něj byl comeback proti Realu Madrid velkým osobním úspěchem, o událostech z 29. května se mu ani nesnilo.

OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2011

Do finále Ligy mistrů v londýnském Wembley vedl Barcelonu s kapitánskou páskou. Puyol i obvyklý asistent Xavi se této pocty kvůli němu vzdali. A byl to také on, kdo po vítězství 3:1 nad Manchesterem United poprvé zvedl nad hlavou nejcennější trofej. Předával ji jeho krajan a šéf UEFA Michel Platini. Usmál se, dal Abidalovi na krk medaili a ukázal na stříbrný pohár.

Krátce se ještě podíval na Xaviho s Puyolem a pak jej vložil do rukou šťastného muže. "Bylo to od Carlese i Xaviho úžasné gesto. Eric Trpěl jako málokterý člověk, zasloužil si to. Je to velmi silná osobnost a má za sebou náročnou léčbu. Jsem hrdý, že ho mohu trénovat," řekl po zápase kouč Guardiola.

Eric Abidal (vlevo) vedl Barcelonu do finále Ligy mistrů jako kapitán

Od té doby Abidal nechyběl u žádného úspěchu katalánského giganta. Slavil titul ve španělské lize, vítězství v domácím i evropském Superpoháru a nedávno také triumf na mistrovství světa klubů v Japonsku. Už je zase jednou z opor týmu, který atraktivním herním stylem i počtem získaných trofejí v posledních letech převyšuje veškerou konkurenci. V tak šťastný konec roku sám Abidal ani nedoufal.