Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trpké loučení. Ronaldo končí v United, klub se s ním dohodl na rozvázání smlouvy

Portugalský útočník Cristiano Ronaldo v dresu Manchesteru United. Do jakých barev se oblékne v příští sezoně? foto: Reuters

Jinak si to představovali fanoušci, obě strany, fotbalová veřejnost. Vždyť návrat Cristiana Ronalda na Old Trafford byl v létě 2021 jako z říše snů. Jenže o rok a půl později se v Manchesteru United stal nežádoucím číslo jedna. Po výbušném interview, v němž Portugalec zkritizoval vše od trenéra po zastaralé zázemí, s ním klub rozvázal kontrakt.
  18:51aktualizováno  19:12

„Cristiano Ronaldo po vzájemné dohodě opouští Manchester United, a to s okamžitou platností,“ píše klub ve strohém prohlášení na svých stránkách.

„Klub mu děkuje za jeho obrovský přínos během jeho dvou angažmá na Old Trafford, kde nastřílel 145 gólů ve 346 zápasech, a přeje jemu i jeho rodině vše dobré do budoucna. Všichni v Manchesteru United se i nadále soustředí na pokračování v pokroku, který tým pod vedením Erika ten Haga prokazuje, a na společnou práci, jejímž cílem je dosáhnout úspěchů na hřišti.“

Ronaldo, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob, se tak poprvé v kariéře stává volným hráčem. Uprostřed sezony, dva dny před tím, než s Portugalskem proti Ghaně vstoupí do mistrovství světa.

Jiné východisko ale neexistovalo.

Nespokojený fenomén minulý týden šokoval otevřeným rozhovorem s Piersem Morganem, v němž se do svého zaměstnavatele tvrdě opřel.

Když zástupci klubu celý pořad zhlédli, začali hledat způsob, jak Ronaldovi za porušení podmínek vypovědět smlouvu. A věci nabraly rychlý spád.

Legendární sedmička totiž mimo jiné prohlásila:

„Nejen trenér, ale i další dva nebo tři lidé z klubu se mě snažili vyštípat. Cítil jsem se zrazený.“

„Nechovám k trenéru ten Hagovi žádný respekt, protože on nerespektuje mě.“

„Nic se nezměnilo, chápete? Bazén, vířivky, dokonce i posilovna zůstala stejná stejně jako některé technologie. Měl jsem za to, že uvidím nový Manchester United, novou infrastrukturu, nové věci. Ale připadal jsem si, jako by mi bylo znovu dvacet.“

„Tak velký klub by na sebe přece měl vytvářet mnohem vyšší nároky, což se ale neděje. Progres po konci trenéra Alexe Fergusona? Nula!“

Zkritizoval také bývalého sportovního ředitele a dočasného kouče Ralfa Rangnicka nebo fakt, že si ten Hag dovolil po něm chtít nastoupit na pár minut v závěru zápasu s Tottenhamem.

Ne, tohle loučení se vskutku nepovedlo.

Ronaldo přitom sršel nadšením, když loni v létě opět přetáhl přes hlavu rudý dres. Ponechme stranou, že se málem nechal zlákat podmínkami v Manchesteru City a že mu zradu srdce vymluvil právě Ferguson, pod jehož vedením v United mezi lety 2003 a 2009 vyrostl ve fotbalovou superstar.

Zpátky přicházel jako legenda a nejlepší střelec v dějinách Realu Madrid, vyhrál s ním, co se dalo, a svou sbírku Zlatých míčů rozšířil z jednoho na pět.

Během první sezony po návratu nastřílel 24 gólů, ale klubu se nedařilo. K symbióze nedošlo, Ronaldo se nehodil do systému, týmu škodilo, že se mu musí přizpůsobovat. United v půlce ročníku vyhodili trenéra Ole Gunnara Solskjaera a na jeho místo najali Rangnicka.

Skončili šestí, tudíž se nedostali do Ligy mistrů, a Ronaldo zuřil.

Nejdřív požádal o přestup, pak čekal na nabídku, která nepřišla, následně nenastoupil do úvodu přípravy, oficiálně z rodinných důvodů.

V létě opustil předčasně stadion, když ho ten Hag vystřídal během přáteláku s Vallecanem, a něco podobného zopakoval, když měl v duelu s Tottenhamem nastoupit na závěrečné minuty.

I na trávníku prožíval Ronaldo nejhorší období v kariéře. Když dostal šanci, nezářil. V deseti startech v domácí soutěži se prosadil jenom jednou, v šesti zápasech Evropské ligy dal jen dva góly Tiraspolu...

Toxický vztah mezitím v zákulisí přerostl do neúnosné míry a po třaskavém rozhovoru bylo jednoznačné, že Ronaldo chce pryč a United chtějí pryč Ronalda.

„Po jednání s Manchesterem United jsme se vzájemně dohodli na ukončení smlouvy. Miluju Manchester United, miluju fanoušky a to se nikdy nezmění. Cítím však, že je na čase hledat novou výzvu. Přeji klubu jen to nejlepší,“ vzkázal na rozloučenou.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...