Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Napraví ‚světovou ostudu‘? Pro čtveřici Francouzů má finále speciální příchuť

Sport

  8:00
PAŘÍŽ - Pro čtveřici francouzských fotbalistů Patrice Evru, Bacaryho Sagnu, Huga Llorise a Andrého-Pierra Gignaca má nedělní finále mistrovství Evropy s Portugalskem o trochu větší význam než pro zbytek týmu. Všichni čtyři doufají, že triumfem dají definitivně zapomenout na ostudné vystoupení na světovém šampionátu v roce 2010.

Francouzská radost po gólu Griezmanna. foto: Reuters

Francie před šesti lety v Jihoafrické republice získala jediný bod a vypadla už v základní skupině. Turnaj navíc poznamenala hráčská stávka, kterou po vyloučení útočníka Nicolase Anelky z kádru za konflikt s trenérem Raymondem Domenechem zorganizoval tehdejší kapitán Evra.

PODROBNOU ON-LINE REPORTÁŽ Z FINÁLE ME PORTUGALSKO VS. FRANCIE SLEDUJTE ZDE!

„Na francouzském fotbale se to určitě podepsalo. Je jasné, že jsme udělali několik chyb. Nebylo to vůbec příjemné, protože jsme udělali Francii celosvětovou ostudu,“ řekl Sagna. „Museli jsme začít úplně od začátku a získat veřejnost zpět na svou stranu,“ citoval obránce Manchesteru City server goal.com.

Francouzský gólman Hugo Lloris.
Les Bleus měli Německu v semifinále ME co vracet. S úřadujícími mistry světa...

Francie na domácím mistrovství Evropy ještě neprohrála, když ve skupině porazila Rumunsko s Albánií a remizovala se Švýcarskem. V play off si poté výběr trenéra Didiera Deschampse poradil postupně s Irskem, Islandem a v semifinále i se světovými šampiony z Německa.

„Myslím, že jsme za těch šest let odvedli spoustu práce, abychom udělali fanouškům radost. Minulost už nevymažeme, ale díváme se dopředu. Chceme ukázat lepší tvář francouzské reprezentace,“ prohlásil Sagna. „Francouzský fotbal byl v krizi, ale postupně jsme se zvedli. Nebylo to snadné, ale krok po kroku jsme to dokázali,“ přidal Lloris.

Rozšíření se vyplatilo. UEFA vydělá na letošním Euru 22 miliard korun

„Velkou zásluhu na tom má vedení svazu, hráči i trenéři, protože to byl běh na dlouhou trať. Úspěch si nemůžete koupit, stejně jako zkušenosti,“ uvedl brankář Tottenhamu. „Teď máme obrovskou možnost zapsat se do historie. V hráčské kariéře takových okamžiků moc nezažijete,“ dodal.

„Musíme vyhrát. S reprezentací jsem ještě nikdy nic nevyhrál a kdyby se mi to nepovedlo, bral bych to jako velké selhání, černou kaňku na mojí kariéře,“ řekl Evra. „Jestli vyhrajeme a budeme mistry Evropy, tak se určitě neubráním slzám,“ prohlásil obránce Juventusu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!