Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dal nám gól jeden z nejmenších hráčů, litoval Vaclík inkasované branky

Velšané slaví vítězství foto: Reuters

Cardiff - Byl zklamaný. Cítil, že ze tří zápasů na startu kvalifikace o fotbalové mistrovství světa mohl český národní tým mít víc než čtyři body. „Zasloužili bychom si to,“ kývl brankář Tomáš Vaclík. „Na druhou stranu, pořád se máme z čeho odrazit.“
  0:09

Výhra nad oslabeným Estonskem 6:2. Remíza se silnou Belgií 1:1 - navíc po výborném výkonu. A na závěr porážka ve Walesu 0:1.

„Chtěli jsme tady bodovat. A myslím, že jsme nepředvedli špatný výkon, ale nemáme nic,“ krčil rameny Vaclík, když bezprostředně po utkání odpovídal ve vysílání České televize.

Wales - Česko (James střílí velšský gól)
Wales - Česko (James střílí gól)

Během čtyř dnů nastoupil do druhého těžkého zápasu, i když na reprezentační sraz přijel nerozchytaný a po zranění. I trenér Jaroslav Šilhavý po nominaci říkal: „Situaci s brankáři musíme řešit.“

Do prvního utkání v Estonsku nasadil Pavlenku, jedničku Brém. Ve druhém zápase i kvůli vynucené absenci fotbalistů z bundesligy šel do brány Vaclík. A výkonem s Belgií si řekl o místo v sestavě pro duel v Cardiffu.

I v něm byl dlouho oporou. V prvním poločase se vyznamenal při tutovce Garetha Balea, hlavní hvězdy domácích. „Centr z mojí pravé strany, balon proletěl nízko, ale Gareth to naštěstí netrefil čistě. Míč skočil o zem a já ho stačil vyškrábnout prsty nad břevno,“ popisoval Vaclík.

Wales - Česko 1:0. Oba týmy dohrávaly v deseti, v 81. minutě rozhodl James

Po přestávce ustál těžký souboj s Danielem Jamesem, maličkým útočníkem Manchesteru United, kterému nedovolil kličku. Ale od stejného hráče deset minut před koncem inkasoval.

„Na míč jsem bohužel nedosáhl,“ litoval. „Myslím, že byla chyba, že jsme nechali Baleovi spoustu času, aby si míč připravil na levačku a před bránu poslal fantastický centr, Bóřa (Jan Bořil) ho nedoskočil a jeden z jejich nejmenších hráčů nám dal bohužel gól hlavou.“

Češi už v závěru přes urputnou snahu gólově odpovědět nedokázali.

Hodně je ovlivnilo vyloučení jejich elitního útočníka Patrika Schicka, jenž se na začátku druhého poločasu ohnal po vzájemném souboji po Connoru Robertsonovi a musel ze hřiště. Domácí hráč sice později v utkání viděl červenou kartu také.

Jenže krátce po tom, co se síly na hřišti vyrovnaly, domácí rozhodli.

„Kvalifikace je ale ještě dost dlouhá,“ snažil se Vaclík zůstat nad věcí.

Boje o šampionát v Kataru, který se uskuteční netradičně příští rok v zimě, pokračují zase na podzim po Euru. V září nastoupí Češi proti Bělorusku a na půdě Belgie. V říjnu hrají s Walesem a v Bělorusku a v listopadu uzavřou skupinu domácím utkáním s nejslabším Estonskem.

„Věřím, že skupinu nakonec dohrajeme, jak si přejeme,“ uzavřel Vaclík.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč