130 let
Patrik Schick

Patrik Schick | foto: AP

VIDEO: Schickův ‚pozdrav‘ z půli hřiště se stal nejhezčím gólem Eura. V hlasování porazil Pogbu i Modriče

Sport
  •   18:16aktualizováno  18:32
Trefa českého fotbalisty Patrika Schicka téměř z poloviny hřiště v utkání proti Skotsku zvítězila v anketě o nejhezčí gól mistrovství Evropy. Oznámila to dnes UEFA, na jejímž webu hlasovalo téměř 800 tisíc fanoušků.

Útočník Leverkusenu zvítězil díky pohotové střele z úvodního zápasu české reprezentace na šampionátu, kdy na začátku druhého poločasu vypálil ze vzdálenosti 49,7 metru a dal gól z největší vzdálenosti v historii evropských šampionátů. Jeho přesný pokus zapadl do branky gólmana Davida Marshalla, který se již po předchozím vyběhnutí nestačil vrátit. Schick skóroval v zápase podruhé a stanovil konečný stav na 2:0.

Schickova trefa obletěla celý svět. Brankář byl venku, tak jsem to tam prásknul, řekl kanonýr

„Byl tam odražený balon, už jsem během zápasu koukal, kde gólman stojí, byl hodně vysoko. Periferně jsem se podíval, viděl jsem, že je venku a prásknul jsem to tam,“ řekl následně v České televizi Schick.

Pětadvacetiletý hráč tím nejen nastartoval cestu české reprezentace na ME, která skončila až ve čtvrtfinále, ale zároveň zahájil vlastní úspěšné účinkování na šampionátu. S pěti brankami skončil druhý mezi střelci za Cristianem Ronaldem, který dal stejně gólů, ale v jeho prospěch rozhodla ještě jedna asistence.

Na dalších místech za Schickem v hitparádě gólů skončila například trefa Paula Pogby z osmifinálového zápasu se Švýcarskem nebo postupová branka Chorvata Luky Modriče v základní skupině znovu proti Skotsku.

Autor: ČTK