130 let
Blackburn - Manchester United (Rooney slaví gól).

Blackburn - Manchester United (Rooney slaví gól). | foto: Reuters

Další Fergusonův rekord. Manchester slaví 19. titul

Sport
  •   15:47
MANCHESTER - Fotbalisté Manchesteru United si s předstihem zajistili rekordní devatenáctý mistrovský titul, kterým se v čele historického pořadí anglické ligy osamostatnili před Liverpoolem. "Rudí ďáblové", kteří slaví triumf v domácí soutěži po dvou letech, v předposledním kole Premier League uhráli potřebnou remízu 1:1 v Blackburnu a mají nedostižný sedmibodový náskok před obhájci z Chelsea.

Devětašedesátiletý trenér Alex Ferguson získal s Manchesterem dvanáctý ligový titul, který je pro něj celkově 27. trofeji během čtvrtstoletí na lavičce United. Jeho svěřenci se už mohou v klidu soustředit na finále Ligy mistrů, v kterém se 28. května střetnou na londýnském stadionu Wembley se španělským mistrem Barcelonou.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo

Blackburn - Manchester United 1:1 (20. Emerton - 73. Rooney z pen.), Blackpool - Bolton 4:3 (9. a 45. Campbell, 19. Puncheon, 63. Adam - 6. K. Davies, 24. Taylor, 53. Sturridge), Sunderland - Wolverhampton 1:3 (34. Sessegnon - 22. Craddock, 54. Fletcher, 78. Elokobi),West Bromwich - Everton 1:0 (10. Mulumbu).

Manchester United v této ligové sezoně zaznamenával diametrálně rozdílné výsledky doma a na hřištích soupeřů. Na stadionu Old Trafford z dosavadních osmnácti utkání ztratil jen dva body za říjnovou remízu 2:2 s nováčkem West Bromwichem. Venku však "Red Devils" vyhráli jen pět utkání, desetkrát uhráli nerozhodný výsledek a čtyřikrát podlehli.

Skóre zápasu v Blackburnu otevřel po dvaceti minutách střelou z voleje australský záložník Brett Emerton. Mistrovský bod zajistil hostům na Ewood Parku v 73. minutě Rooney, který proměněným pokutovým kopem potrestal faul domácího brankáře Paula Robinsona na pronikajícího Javiera Hernándeze.

Právě dvaadvacetiletý mexický útočník Hernández se stal v premiérové sezoně v United klíčovým hráčem. Bývalý hráč Guadalajary zatím nastřílel 13 ligových a celkově dvacet soutěžních branek. Především v druhé části sezony zastínil nejlepšího střelce soutěže Dimitara Berbatova, který si s 21 zásahy udržel vedení v tabulce střelců.

POČET LIGOVÝCH TITULŮ

19 - Manchester United,
18 - FC Liverpool,
13 - Arsenal,
9 - Everton,
7 - Aston Villa,
6 - Sunderland,
4 - Newcastle United, Sheffield Wednesday, Chelsea,
3 - Huddersfield Town, Wolverhampton Wanderers, Leeds United, Blackburn Rovers,
2 - Preston North End, FC Portsmouth, FC Burnley, Tottenham Hotspur, Manchester City, Derby County,
1 - Sheffield United, West Bromwich Albion, Ipswich Town, Nottingham Forest.

Autor: ČTK