Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Další kolaps na fotbale. Fanouška Newcastlu zachránila duchapřítomnost hráčů Tottenhamu

Newcastle - Tottenham: domácí lékař běží pomoct s oživováním fanouška. V ruce má defibrilátor. foto: Reprofoto

Video
Krásný lidský příběh napsali fotbalisté Tottenhamu při nedělním zápase Premier League na půdě Newcastlu. Konkrétně Sergio Reguilon, který upozornil hlavního rozhodčího na kolaps mladého fanouška domácích na tribuně. Na jeho popud pak byl od střídaček vyslán zástupce lékařského týmu s defibrilátorem.
  14:44

Až mrazivě to připomíná situaci z úvodního zápasu skupiny B letošního Eura, kdy zkolaboval dánský záložník Christian Eriksem.

Závěr poločasu. Dění před jednou z branek, které ale vzápětí přestane všechny zainteresované zajímat. Hostující útočník Tottenhamu Son Hung-min se připravuje za stavu 2-1 k rozehrání rohového kopu proti domácímu Newcastlu, když jeho spoluhráč Sergio Reguilon přibíhá za hlavním rozhodčím Andrém Marrinerem a při komunikaci mu ukazuje na protilehlou tribunu, než na kterou jsou všichni na hřišti soustředění.

Následně se přidávají další hráči, kteří začnou gestikulovat směrem k lavičkám. Další hostující hráč Eric Dier k nim doběhne, aby vzápětí vystartoval přes šíři hřiště domácí lékař Paul Catterson s defibrilátorem. Zamíří do hlediště, kde už zdravotníci a pořadatelé stojí kolem fanouška, který v hledišti zkolaboval.

Po pěti minutách zamířily oba týmy do kabin, závěr poločasu se dohrával až po zhruba 25 minutách, ve třetí minutě nastavení právě Son zvýšil na 3-1 pro hosty (domácí už dokázali ve druhé půli jen snížit). V tu chvíli Newcastle na Twitter vyvěsil informaci, že „jejich fanoušek, který potřeboval lékařskou pomoc je při vědomí a na cestě do nemocnice“.

„Slyšel jsem fanoušky, jak říkají ‚Stop, stop‘, zastavte prosím hru, podívejte se na toho chlapa, jak tam bezvládně leží. Prosím, není to dobré, pak můžeme pokračovat. Podíval jsem se tam a uviděl jsem, jak se ho snaží nějaký chlap resuscitovat, tak jsem zaběhl za rozhodčím a řekl mu, že nemůžeme pokračovat ve hře, ať přeruší hru,“ pronesl po duelu čtyřiadvacetiletý španělský křídelník ve službách Tottenhamu, když odmítal chválu na svoji osobu.

„Zdraví kohokoliv je nejdůležitější,“ přidal šestinásobný reprezentant své země.

„V první řadě přeji tomu fanouškovi z tribuny jen to nejlepší, věřím, že se z toho dostane. Nebyl to hezký pohled, ale dostali jsme informaci, že je stabilizovaný, za což patří díky lékařským týmům i fanouškům, kteří mu poskytli první pomoc. My hráči víme, že jsou u laviček defibrilátory, ale nevím, zda i v hledišti, proto jsme jednali tak, jak jsme jednali,“ přidal se kapitán hostujících Spurs Harry Kane.

Sergio Reguilon komunikuje s rozhodčím Andrem Marrinerem.
Newcastle - Tottenham: oživování fanouška v hledišti.

„Ukázalo se, jak důležité je mít defibrilátor na stadionu. Byl to velmi zvláštní okamžik, vyvolalo to vzpomínky. Ale jsem rád, že vše dobře dopadlo. Na náhlé kolapsy umírají po světě tisíce lidí, ale tady naštěstí zafungovala lidskost, bylo krásné sledovat spolupráci všech zainteresovaných. Ten člověk měl obrovské štěstí, že měl kolem sebe tolik duchapřítomných lidí, ale musíme neustále pracovat na informacích na toto téma. Může se vám to stát kdykoliv a kdekoliv,“ řekl v přestávkovém studiu bývalý francouzský záložník David Ginola.

Ten ví moc dobře o čem mluví, v roce 2016 se mu zastavilo srdce během benefičního zápasu a jen díky první pomoci kamaráda a spoluhráče Fredericka Mendyho přežil, byť nyní funguje se čtyřnásobným bypassem srdce.

Podobně dobrý konec má také příběh fanouška Newcastlu. Dle pondělních zpráv je sice stále v nemocnici, ale mimo ohrožení života.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!