Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

FIFA a UEFA mají přednost. Vytížená Damková už nepovede české rozhodčí

Dagmar Damková (vpravo) končí ve funkci předsedkyně českých rozhodčích. foto: ČTK/AP

PRAHA - Dagmar Damková po téměř pěti letech končí ve funkci předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. V tiskové zprávě uvedla, že důvodem je její pracovní vytížení v mezinárodních organizacích FIFA a UEFA. Komisi rozhodčích do konce této sezony povede její současný místopředseda Miroslav Tulinger.
  10:15aktualizováno  10:45

Damková zůstane členkou komise rozhodčích FAČR se specializací na sestavování mezinárodních listin, bude také pomáhat mužským i ženským rozhodčím, kteří figurují na mezinárodních listinách. Bude rovněž nadále zajišťovat semináře FIFA a UEFA vedené mezinárodními instruktory a spolupráci při konání pohárových a reprezentačních zápasů.

Dle Berbra byla pod tlakem

„Své práci jsem vždy dávala maximum a všem se můžu podívat do očí. Jedna životní etapa končí a nebylo to jednoduché rozhodování. Nicméně život jde dál a já se nyní rozhodla udělat další profesní krok,“ uvedla Damková, která je členkou komise rozhodčích UEFA.

„Všem českým rozhodčím však budu stále nápomocná a dál se pro ně budu snažit dělat všechno, jako tomu bylo doposud. Kdokoliv z nich se na mě může vždy obrátit, ostatně v komisi rozhodčích nekončím,“ dodala jednačtyřicetiletá bývalá ligová rozhodčí.

Konec Damkové v roli šéfky komise už na podzim naznačil její životní partner a místopředseda FAČR Roman Berbr, podle něhož jí problémy se sudími způsobovaly stres.

Právě Berbra přitom několik bývalých rozhodčích v čele s Liborem Kovaříkem obvinilo, že přes Damkovou ovlivňuje fungování komise včetně nasazování na zápasy. To však Damková i Berbr popřeli a postavili se na ně elitní rozhodčí i předseda asociace Miroslav Pelta.

Damková přerostla Česko

„Je na místě poděkovat Dáše Damkové za obrovský kus práce, který zde pět let odváděla. Vždy se mi s ní výborně spolupracovalo, její přínos v rámci mezinárodních struktur pro naši asociaci i pro výkonnostní růst špičkových českých rozhodčích je absolutně neocenitelný,“ uvedl Pelta.

„Byť končí ve funkci předsedkyně komise, jsme velmi rádi za to, že bude dál fungovat ve prospěch komise rozhodčích. Svými schopnostmi přerostla Českou republiku a logicky míří do mezinárodních organizací FIFA a UEFA,“ dodal Pelta.

Damková vedla komisi rozhodčích od podzimu 2011, kdy nahradila odvolaného Luďka Macelu. Předtím jako první žena řídila zápasy první ligy a pískala také vrcholné ženské mezinárodní soutěže.

Autor: