Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kauza Berbr: o důvěře Damkové se ani nejednalo. Není důvod, ujišťuje Pelta

Dagmar Damková a Roman Berbr na utkání české reprezentace v Plzni. foto:  Michal Šula, MAFRA

RIGA (Od našeho zpravodaje) - Dagmar Damková bude dál předsedkyní komise rozhodčích fotbalová asociace. Výkonný výbor na svém zasedání v lotyšské Rize do programu jednání hlasování o důvěře vůbec nezařadil. Proč? Protože podle nových stanov asociace to nebylo možné.
  14:51aktualizováno  15:30

Výstup ze zasedání má očekávaný průběh. Odvolání Damkové? Odvolání dalších členů komise rozhodčích? Ne, to se čekat opravdu nedalo.

„V médiích to vypadá, že musí kvůli fotbalu zítra zasednout vláda. Ale já bych chtěl řešit fakta a bez emocí,“ prohlásil předseda asociace Miroslav Pelta.

Vlastimír Hrubčík, jeden z členů výkonného výboru, který práci Damkové kritizuje dlouhodobě, chtěl do programu jednání hlasování o důvěře zařadit. Ale Pelta a generální sekretář asociace Rudolf Řepka ještě před zahájením ze stanov ocitovali, že to nelze.

„Bod o důvěře komise rozhodčích nemohl být zařazen, protože výkonný výbor může ustavovat komise a odvolávat pouze na návrh předsedy ligového shromáždění. A jelikož pan předseda Dušan Svoboda tady nebyl, problematika nemohla proběhnout,“ oznámil Řepka.

I kdyby to šlo, nechtěl bych věc řešit, řekl Pelta

Pikantní je, že Damkovou do čela komise rozhodčích před čtyřmi lety dosadil právě převrat na výkonném výboru, kdy někteří členové v čele s plzeňským majitelem Tomášem Paclíkem odvolali Luďka Macelu. „To se nedá srovnávat, od léta máme nové stanovy,“ upozornil Řepka.

„I kdyby tady pan Svoboda přítomen byl, přesto bych apeloval, abychom to na program jednání nedávali. V žádném případě neberu na lehkou váhu, když nějaký rozhodčí, který působil v lize dlouhá léta, ukončí činnost. V tuto chvíli to vypadá, že tu zuří válka, že je to neudržitelný stav, ale je třeba bez emocí říct fakta. Něco jiného by bylo, kdyby pan Kovařík řekl, že za ním přišel pan Berbr s tím, že má zápas vyhrát Příbram nebo Jablonec,“ podotkl Pelta.

V příštím týdnu si plánuje s aktéry kauzy promluvit. O co jde?

Proti Berbrovi vystoupil další sudí. V otevřeném dopise kritizuje i Peltu

Mezi rozhodčími sílí napětí a možná až strach. Kvůli diktátorskému chování místopředsedy Romana Berbra, manžela Damkové, skončili elitní sudí Libor Kovařík a Antonín Kordula.

Minulý týden Kovařík otevřeně vylíčil, jak a proč jsou neloajální rozhodčí vystavováni Berbrově šikaně, že sudí ovládá mafiánskými praktikami. Berbr by přitom jako místopředseda asociace neměl mít na rozhodčí žádný vliv, jenže jeho manželkou je Dagmar Damková, která naopak rozhodčím šéfuje.

Předseda Pelta nejprve reagoval, že není důvod, aby konal a vyjádřil Damkové podporu. Poté však prohlásil, že na výkonném výboru, který byl přesunut z úterý z Prahy na neděli do Rigy, otevře otázku, zda má komise rozhodčích důvěru. Nakonec to neudělal.

Berbr a Damková v reakci na Kovaříkova slova prohlásila, že se obviněním budou bránit u soudu.

Na podporu Kovaříka následně vystoupil bývalý rozhodčí Radek Kocián. Navíc zdůraznil, že předseda Pelta o Berbrových metodách ví, ale že proti němu nezakročil.

Autor: