Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

50 tisíc pro Křetínského, 200 tisíc pro Spartu. Komise trestala návštěvu u sudích

Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty foto: www.sparta.cz

Padesát tisíc korun pokuta pro Daniela Křetínského. Dvě stě tisíc korun pokuta pro Spartu. To jsou sankce za chování sparťanského majitele, který v poločase ligového utkání s Brnem (3:1) vešel do kabiny rozhodčích a dožadoval se vysvětlení jejich dvou verdiktů. Ve čtvrtek o tom rozhodla disciplinární komise.
  16:55

Křetínský si verdikt vyslechnout nepřišel, komisi zaslal písemné prohlášení, na disciplinárce ho zastoupil tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

„V prohlášení mimo jiné uvedl, že si uvědomujeme, že z jeho strany došlo k disciplinárnímu přečinu. Co se týká výše sankce pro klub, vedení si obvykle bere nějakou dobu k tomu, aby verdikt vyhodnotilo. Nicméně nepředpokládám, že by v tomto případě došlo k odvolání,“ citovala Kasíka agentura ČTK.

„Pan Křetínský pochybení přiznal. Jde o velmi vážnou událost. Z našeho pohledu znamená jakákoliv účast nepatřičných osob v kabině rozhodčích významné ohrožení integrity a reputace soutěže,“ prohlásil předseda disciplinární komise Richard Baček.

Křetínskému za porušení soutěžního řádu, kterého se dopustil před necelými dvěma týdny, hrozilo vedle pokuty v maximální výši 50 tisíc korun také fotbalově prospěšná činnost a zákaz výkonu funkce až na tři měsíce. Jenže v jeho pozici klubového majitele není „co zakazovat“.

„Vzhledem k okolnostem případu a závažnosti situace se komise shodla na udělení peněžité pokuty na horní hranici sazby,“ podotkl Baček. „Zákaz činnosti u pana Křetínského nepřipadal v úvahu, protože nevykonává žádnou takzvaně definovanou činnost, které by se to mohlo dotknout. Fotbalově prospěšné práce nám taky nepřišly v tomto případě zcela adekvátní.“

Hůř na tom podle řádů byl klub, pokutu šlo udělit až do výše 5 milionů korun. Sparta čelila řízení, protože „nezamezila vstupu neoprávněným osobám do prostor vyhrazených družstvům nebo delegovaným osobám“.

„Protože jednání předsedy představenstva je zcela zjevně přičitatelné pořádajícímu klubu, shledala komise i vážné pochybení samotného klubu. Z tohoto důvodu se rozhodla potrestat primárně Spartu peněžitou pokutou ve výši 220 tisíc korun, do které se částečně promítl i trest za pronesení a použití zakázané pyrotechniky mezi fanoušky,“ podotkl Baček.

Komise podobný případ neřešila poprvé. V minulé sezoně platil Jablonec za „návštěvu“ Miroslava Pelty v kabině sudích v poločase utkání s Bohemians sto tisíc korun. Sám klubový majitel se sankci vyhnul, protože se podle fotbalových norem ničeho nedopustil.

Ale právě na základě skandálu ze srpna 2021 došlo k úpravě disciplinárního řádu. Komise tak nyní mohla zahájit řízení také s fyzickou osobou, která je členem fotbalové asociace (FAČR). Křetínský je předseda představenstva sparťanské akciovky.

V poločase duelu 25. kola s Brnem (3:1) vstoupil v doprovodu hlavního pořadatele Romana Duška do kabiny rozhodčích.

Podle vyjádření hlavního sudího Marka Radiny chtěl vysvětlit verdikty ve dvou sporných situacích.

Obě arbitři posoudili v neprospěch Sparty - gól brněnského Řezníčka z možného ofsajdu a neuznanou branku sparťana Čvančary pro domnělé hraní rukou. To Křetínského naštvalo, už v podzimní části sudí několikrát chybovali v neprospěch Sparty.

„O poločasové přestávce vstoupil do kabiny rozhodčích pan Daniel Křetínský v doprovodu hlavního pořadatele. Slušnou formou požádal o vysvětlení dvou herních situací a následně kabinu rozhodčích opustil,“ uvedl rozhodčí Radina do zápisu o utkání.

Z něj a také ze zpráv delegáta Tomáše Kovaříka a technického delegáta Zdeňka Rumplíka disciplinárka čerpala.

Křetínský patří mezi velmi vážené osoby českého fotbalu. Úspěšný byznysmen, miliardář, podle magazínu Forbes druhý nejbohatší člověk v Česku.

Sparta po letech bojuje o titul, který naposled získala v roce 2014. V sobotu se o první místo v tabulce utká v derby se Slavií, která na rivala ztrácí dva body.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!