130 let

Obžalováni byli rozhodčí Tomáš Adámek, Pavel Býma a bývalý funkcionář Táborska a Čáslavi Martin Svoboda. Na snímku bývalý šéf disciplinární komise Jiří Golda, druhý zprava vzadu je šéf fotbalové Plzně Tomáš Paclík. | foto: ČTK

Křetinský řekl Goldovi, že Plzeň uplácela rozhodčí. U soudu ale nebyl

Sport
  •   13:00
PRAHA - Okresní soud pro Prahu-západ začal prošetřovat, jestli Martin Svoboda uplatil fotbalového rozhodčího Tomáše Adámka. U soudu kromě známých skutečností zaznělo i jedno závažné obvinění. "Daniel Křetínský mi řekl, že se mu potvrdilo, že Plzeň systematickým způsobem uplácela rozhodčí," uvedl Jiří Golda, bývalý předseda disciplinární komise.

Soudkyně Jitka Drábková líčení odročila na 5. června. A to kvůli nepřítomnosti svědků Daniela Křetínského, Miroslava Pelty a Dagmar Damkové, kteří se řádně omluvili. Státní zástupce totiž požaduje osobní slyšení.

Nejzajímavěji tak u soudu mluvil právě Golda: "Křetínský, když kupoval Spartu, měl obavu, jestli soutěž, kterou hraje, není nekalým způsobem ovlivňována. Křetínský pak nasadil všechny možné páky, jestli je to pravda. Pak říkal, že se mu potvrdilo, že Plzeň systematickým způsobem a opakovaně uplácela rozhodčí. Mělo to být sezonu předtím, než došlo k utkání Jablonce s Plzní."

A pokračoval: "Křetínský říkal, že k ovlivnění zápasů venku Plzeň používala pana Svobodu. K domácím zápasům to prý dělal pan Šádek."

Golda u soudu vystupoval jako svědek. Byl totiž na začátku aféry, kterou řešil jako předseda disciplinární komise fotbalové asociace.

O co v aféře jde?

Obžalovaným je bývalý funkcionář Martin Svoboda alias "Chřestýš", který údajně slíbil a předal rozhodčímu Tomáši Adámkovi 200 tisíc korun za výhru Plzně v Jablonci v březnu 2012. Západočeské mužstvo nakonec regulérním způsobem vyhrálo 2:0.

Trest hrozí i Adámkovi, a to za přijetí úplatku. Čtvrtý sudí Pavel Býma o všem údajně věděl, ale mlčel. Všichni tři obžalovaní u soudu zopakovali známé skutečnosti.

Svoboda: "Nesouhlasím, ničeho jsem se nedopustil, žádného uplácení. Z hlediska mého povolání, byl jsem manažerem druholigového Táborska, se běžně stávalo, že jsem se potkával s rozhodčími. Bavili jsme se přátelsky, o fotbale, o různých věcech, ale o úplatku nepadlo ani slovo."

Bývalý funkcionář Táborska a Čáslavi Martin Svoboda.

Adámek: "Nechtěl jsem nikomu přivodit trestní stíhání. Myslel jsem, že se to všechno vyřeší na půdě fotbalové asociace. Dál nebudu vypovídat."

Býma: "V Průhonicích jsme zastavili na kafe. Tam jsme se setkali se Svobodou. Říkal nám, že by bylo lepší, aby vyhrála Plzeň. Dojeli jsme do Jablonce, proběhla standardní příprava na utkání. Utkání proběhlo v pohodě, odpískáno výborně. Pak jsem se dozvěděl, že Adámek sepsal notářský zápis."

"Nejdřív se setkal předseda Pelta s panem Křetínským. Pak přišel dopis na asociaci od Adámka, který uvedl, že byl systematicky žádán, aby ovlivňoval zápasy ve fotbale. Byla tam popsaná schůzka v Průhonicích. Asi po šesti sedmi dnech přišel dopis i od pana Býmy, který to potvrdil. My jsme zahájili řízení. Svoboda poslal dopis, že se ničeho nedopustil," popsal Golda začátek aféry.

Ten kvůli kauze na svou funkci rezignoval. Fotbal totiž rozhodl, že disciplinární řízení bude pokračovat až poté, co aféru vyřeší soud.

Křetínský podle Goldy podezíral i další osoby z českého fotbalu: "Když si vzpomenu na ten poslední zápas Příbram - Liberec, tak mám pocit, že pan Křetínský tenkrát jmenoval i rozhodčího Ardeleánua," zmínil Golda víkendové utkání Příbram - Liberec 3:1, ve kterém domácí vyhráli díky dvěma penaltám a které pískal právě Petr Ardeleánu.

Zástupci Plzně jakékoliv napojení na Svobodu odmítli. Před soudem vystoupil jak majitel plzeňského klubu Tomáš Paclíka, tak generální manažer Adolf Šádek.

"Nikdy se nic takového nestalo. Martin Svoboda není k Plzni v žádném vztahu. Je to můj kamarád," uvedl Šádek.

"Když vznikla tato kauza, tak jsem si zjišťoval o panu Svobodovi informace. Vylučuju, že by pro Plzeň něco dělal. Mám k tomu vlastní kontrolní mechanismy. Vím, že je v přátelském vztahu s panem Šádkem," doplnil Paclík, který také naznačil, že Křetínský chce jeho klub poškodit: "Sleduju to od roku 2011. Cílem nebylo trestní stíhání, ale potrestání disciplinární komisí."

Autor: