Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Disciplinárka si předvolá Lafatu, šlápnutí Petržely už potrestala

Sport

  16:28aktualizováno  16:43
PRAHA - Sparťanský fotbalista David Lafata půjde za nafilmovaný pád v pokutovém území ve víkendovém utkání proti Teplicím (1:0) před disciplinární komisi. Ta rozhodla, že s reprezentačním útočníkem zahájí za nesportovní chování řízení. Verdikt zazní příští čtvrtek. Lafatovi hrozí pokuta či zastavení činnosti.

MÍČ V SÍTI. David Lafata ze Sparty právě skóroval. foto:  Michal Šula, MAFRA

„S Davidem Lafatou jsme zahájili disciplinární řízení pro nesportovní chování. Příští týden ve čtvrtek se jeho případ bude projednávat, má samozřejmě právo se zúčastnit a k situaci se vyjádřit,“ oznámil Lubomír Klimáček, místopředseda disciplinární komise.

Lafata v sobotním utkání minutu před koncem za stavu 0:0 oklamal sudího Kovaříka, přihrál pád a z nařízené penalty pak dal Dočkal jediný gól utkání.

„Všichni to viděli. Ano, pád v pokutovém území Teplic jsem přihrál, přestože mu předcházel kontakt s protihráčem. Uvědomuji si, že to nebylo správné a opravdu na to nejsem pyšný,“ řekl sparťanský kapitán později.

Disciplinárka v poslední době případy simulování neřešila, i když se tak hráči chovají často.

Útočník Sparty David Lafata svého činu litoval. Přihlédne k tomu disciplinární komise?

V minulosti však tresty padaly, hříšníci platili pokuty. Výjimkou byl Jan Chramosta, tenkrát jako útočník Mladé Boleslavi nafilmovaný pád v pohárovém utkání s Kroměříží popíral a k pokutě dostal trest na jeden zápas.

Finanční postih od deseti do čtyřiceti tisíc odnesli slávista Jaroslav Černý, teplický Tomáš Vondrášek, Ladislav Volešák ze Slovácka, plzeňští hráči Václav Pilař s Davidem Limberským a také už i Lafata. Tenkrát ještě jako útočník Jablonce přihrál pád v zápase se Žižkovem a sám z penalty stvrdil výhru 3:1.

Nyní jeho čin zápas rozhodl. „Moje jednání vyplynulo částečně z frustrace z vývoje důležitého utkání a také z toho, že mi nebyla uznána regulérní branka,“ říkal Lafata po utkání s Teplicemi.

Sparta měla v utkání obří převahu, množství šancí, ale nebyla schopná dát gól. Když se to v 65. minutě Lafatovi konečně podařilo, pomezní Hájek chybně odmával ofsajd. Nakonec Spartu spasila špatně nařízený pokutový kop po teatrálním pádu Lafaty.

Petržela dostal za šlápnutí stop na tři zápasy

Milan Petržela.

Plzeňský fotbalista Milan Petržela za šlápnutí na slávistu Levani Keniju dostal trest na tři utkání. V zápase 19. kola, který Plzeň vyhrála 1:0, nebyl vyloučený a pak se hájil tím, že nešlo o úmysl a že zákrok způsobil svou neopatrností.

„Mému klientovi doporučím, aby se proti trestu neodvolával. Disciplinárka jednala korektně,“ řekl hráčův první zástupce Bronislav Šerák, který Petrželu na jednání komise zastupoval.

Petrželovi za tělesné napadení, jak byl jeho čin kvalifikován, hrozil mnohem přísnější trest, zastavení činnosti až na čtyři měsíce. „Nedošlo ke zranění, hráč se přímo na hřišti za svůj zákrok omluvil, takže jsme zvolili trest na dolní hranici sazby,“ vysvětlil Lubomír Klimáček z disciplinární komise.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!