Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vrba nezařadil Limberského do nominace. A hrozil odchodem z tiskovky

Petr Čech

  14:34aktualizováno  15:07
PRAHA - Fotbalový obránce David Limberský není v nominaci české reprezentace na poslední dva kvalifikační zápasy mistrovství Evropy. Trenér národního týmu Pavel Vrba nepotvrdil, že je to kvůli jeho nedávné bouračce v opilosti, a po otázkách na toto téma vyhrožoval odchodem z tiskové konference. Limberský je však na seznamu náhradníků, z nichž se dva v pátek dočkají dodatečné nominace.

REBEL. David Limberský pár dnů poté, co vybojoval s reprezentací postup na Euro, boural v Praze opilý. foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Já se budu bavit jen o Turecku a Nizozemsku a nominovaných hráčích,“ odbyl trenér Vrba otázky na téma „Limberský“.

Na dotaz reportéra iDNES.cz a Lidovky.cz, proč nechce důvod Limberského absence v národním týmu rozvést, odpověděl Vrba naštvaně: „Prostě jsem se rozhodl, že v nominovaný nebude.“

Tím však otázky novinářů neustávaly...

‚Prezident byl taky ožralej.‘ Vízek se zastává bourajícího hříšníka Limberského

„Dokážete spekulovat o spoustě věcech. Tak si tam napiště, co chcete,“ odpálil Vrba jednu z nich.

„O Davidovi už jste napsali dost,“ reagoval o chvíli později.

A když dotazy neustávaly, dokonce pohrozil: „Ještě jedna otázka na Davida Limberského, a jdu pryč. Když napíšete, jaká je nominace, tak to veřejnost pochopí.“

Leccos v rozhovoru pro DVTV.cz minulý týden naznačil předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta: „Mluvil jsem o tom s trenérem Pavlem Vrbou, který na to má stejný názor. Je to věc, která je neslučitelná s rolí reprezentanta. Myslím, že to David Limberský pocítí v nejbližších dnech při nominaci národního mužstva.“

Plzeňský a reprezentační levý obránce nedávno boural na pražském Smíchově. Byl pod vlivem alkoholu - policisté mu naměřili přes 1,5 promile - a z místa nehody se navíc snažil utéct. Nikdo nebyl zraněn.

Plzeňský obránce David Limberský.
Ďuriš a Limberský ve vítězném objetí.

Čtyři dny nato skandál sám nevhodně připomněl. Když po deseti minutách ligového zápasu v Příbrami (4:0) vstřelil úvodní gól zápasu, oslavil ho kontroverzním gestem - napodoboval kroucení volantem, jako by řídil auto (více zde).

V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2016 čekají českou reprezentaci poslední dvě utkání. Vrbovi svěřenci je můžou odehrát bez nervů - přímý postup na šampionát už totiž mají jistý.

Jde jen o to, zda po zápasech proti Turecku (10. října v Praze na Letné) a Nizozemsku (13. října v Amsterdamu) zakončí skupinu na prvním, nebo druhém místě. Jde také o body do koeficientu, který při losování rozhoduje o nasazování do výkonnostních košů.

Kromě Limberského chybí také zraněný kapitán Tomáš Rosický. Po delší době se naopak vracejí Michal Kadlec, Filip Novák a uzdravený střelec Tomáš Necid, jenž dal ze současného kádru nejvíc reprezentačních gólu.

Nominace české fotbalové reprezentace na příští zápasy kvalifikace ME

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej) Tomáš Koubek (Liberec).

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Václav Procházka (Plzeň), Mario Holek (Sparta), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul), Marek Suchý (Basilej), Filip Novák (Midtjylland).

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Josef Šural (Liberec), Milan Petržela (Plzeň), David Pavelka (Liberec), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Ladislav Krejčí (Sparta).

Útočníci: David Lafata (Sparta), Tomáš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!