Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Derby Bohemek ani nezačalo. Střížkov měl dvě verze vysvětlení

Sport

  19:22
PRAHA - Tři čtvrtě na čtyři odpoledne ve Vršovicích, na tribunách téměř 8 tisíc diváků, na trávníku připraveni domácí fotbalisté Bohemians 1905, jenže soupeř nikde.

Vršovický klokan. foto: ČTK

 Hráči střížkovských Bohemians Praha nevyšli ze šatny a očekávané pražské derby se neuskutečnilo. Představitelé klubu, který si před pěti lety přisvojil jméno slavného zelenobílého klubu, nabídli dvojí vysvětlení, proč se odhodlali ke kroku, jaký domácí fotbalová soutěž ve své historii nepamatuje.

1. Kaprova verze: Bohemians 1905 nejsou členem fotbalového svazu.

Stanovisko ČMFS

To, co se stalo ve vršovickém Ďolíčku, je ostuda. Spory funkcionářů by neměli odnášet hráči ani fotbaloví fanoušci.

Výkonný výbor ČMFS už dříve rozhodl o tom, že Bohemians 1905, FK Bohemians Praha i FC Bohemians, tedy všechny tři Bohemky, které tu máme, jsou členy svazu. Vedení FK Bohemians Praha má samozřejmě právo nesouhlasit s rozhodnutím ČMFS. Pokud ovšem jako výraz nesouhlasu nenastoupí k ligovému utkání, musí za to nést všechny důsledky.

ČMFS bude jednat rychle. Fotbal nemůže být rukojmím funkcionářů.


Šéf klubu Karel Kapr předložil vlastní prohlášení, v němž tvrdí, že klub Bohemians 1905 není členem fotbalového svazu. Kvůli pět let táhnoucímu se sporu již loni na podzim vyhrožoval, že svůj tým do derby Bohemek nepošle. V říjnu nakonec od radikálního řešení ustoupil, tentokrát hrozbu naplnil. Konečné rozhodnutí však prý padlo až pět minut před začátkem zápasu. "Předseda svazu Hašek mi loni tvrdil, že bude všechno do zimy vyřešené. Dnes máme duben a nic vyřešené není. Pokud se udělá nějaký zásadní krok, tak nepředpokládám, že někdy bude něco vyřešené," argumentoval klubový boss, který nedávno přišel také s obviněním, že se snažila jeho hráče na závěr minulé sezony uplatit Olomouc. Ředitel vršovických Bohemians 1905 Lukáš Přibyl předložil v reakci na Kaprovo jednání delegátovi zápasu oficiální svazový dokument potvrzující, že Bohemians 1905 je členem fotbalového klubu. "Vždyť Střížkov s námi hrál i na podzim, kupuje od nás hráče - tak jak může tvrdit, že nejsme členy svazu?" divil se Přibyl. Kaprův názor ani tím změnit nemohl. Střížkovskému majiteli nakonec ani nevadilo, že na prestižní zápas čekal vyprodaný stadion a připravená na přímý přenos byla také televize. "Chtěli jsme, aby to bylo co nejtransparentnější. Už neznáme jiný způsob, jak tuhle kauzu rozseknout," obhajoval bojkot.

2. Jíchova verze: Napadli naše fanoušky včetně mých dcer. Nezávisle na Kaprovi zdůvodňoval rozhodnutí nenastoupit k zápasu sportovní ředitel střížkovského klubu Josef Jícha. "Naši fanoušci byli hned po výstupu z autobusu napadeni. Včetně mých dcer. Hráči i my jsme do té doby chtěli nastoupit. Nevím, co by se tady stalo, kdybychom třeba vyhráli," předkládal Jícha u šaten vlastní verzi. Na námitku, že jeho šéf Kapr považoval za důvod k bojkotu zápasu svazový spor, se nenechal zaskočit. "K této atmosféře došlo kvůli tomu, že svaz nechal spor dojít takhle daleko. Co by se stalo za rok, za dva..." Napadení má prý zachycené na videu, ale nejdřív ho chce předložit svazovým orgánům. Podle domácích pořadatelů k žádným incidentům na stadionu ani před ním nedošlo, což potvrdila také policie. "Věděli jsme, že si soupeř najímá i několik provokatérů. Proto jsme informovali dopisem policii i svaz," prohlásil ředitel vršovického klubu Přibyl.

Reakce domácích: divákům nabídli náhradní zápas.
Domácí hledali pro krok střížkovského soupeře pochopení jen těžko."Střížkovu to momentálně nejde po sportovní stránce a je odsouzený k sestupu. Tohle je asi poslední možnost, jak na sebe může upozornit. Pevně věřím, že nakonec půjdou tam, kam patří," vyjádřil se trenér Pavel Hoftych. Méně zaskočeně se tvářil brankář Radek Sňozík. "Potvrzuje to, jací lidí tam fotbal dělají. O fotbal jim vlastně ani nejde," pravil kapitán týmu od Botiče. Na tribunách Ďolíčku zůstalo několik tisícovek diváků a sledovali utkání, v němž nastoupili na obou stranách pouze domácí fotbalisty. Přímo na hřišti vyběhl například také Hoftych nebo herec Ivan Trojan, který patří mezi nejznámější příznivce Bohemians 1905.

Autor: