Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Derby: drama o první místo

Sport

PRAHA - Bitva o Prahu, o první místo v tabulce a možná i o ligový titul. Takový náboj má 267. derby mezi Slavií a Spartou, které se dnes odehraje před vyprodanými ochozy strahovského stadionu.

Oba tábory fanoušků slibují hustou atmosféru. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Oba pražské kluby dělí od sebe v čele tabulky jen dva body a právě dnešní vzájemný duel by mohl naznačit, který z týmů se bude na konci sezony radovat z ligového prvenství.


Sparta má Slavii co oplácet. Na podzim si sešívaní odvezli z Letné dvougólové vítězství a uštědřili tak svému největšímu rivalovi první ligovou porážku na domácím hřišti po 14 letech. Sparťané mají navrch v bilanci zápasů, ale obzvlášť jim vycházejí vzájemné konfrontace na jaře. Za celou existenci české soutěže totiž prohráli se Slavií v jarní části sezony jediný duel: v roce 1999 rozhodl zápas svým gólem v Edenu dnešní sparťan Pavel Horváth. 


Trenéři obou nesmiřitelných soupeřů se snaží ze svých svěřenců sejmout tíhu zodpovědnosti a nepovažují proto utkání za rozhodující pro zisk titulu. "Mohlo by to sice dost napovědět, ale ještě to neznamená, že je konec ligy,“ uvedl pro ČTK kouč Slavie Karel Jarolím.

Do konce sezony zbývá po dnešku sedm kol a oba týmy tak budou ještě bojovat o dalších dvacet jedna bodů. "Ať derby dopadne jakkoli, o titulu rozhodnuto ještě nebude. A to ani v případě naší porážky, protože o titul se bude hrát až v dalších zápasech,“ potvrdil sparťanský trenér Michal Bílek.

Slavia si v případě remízy udrží dvoubodové vedení na prvním místě, Jarolím ale odmítá, že by domácí spoléhali na nerozhodný výsledek. "Rozhodně nechceme hrát nějakého zanďoura. Zda bychom brali bod, to bych mohl říct až podle vývoje utkání. Hrajeme doma, proto jdeme do zápasu s tím, že ho chceme vyhrát,“ prohlásil kouč. "Představíme se před našimi fanoušky, takže budeme stoprocentně hrát útočně. Všichni utkáním žijeme. Chceme ho vyhrát a od první minuty to taky tak bude vypadat,“ doplnil slávistický stoper Martin Latka, který nastoupí s kapitánskou páskou.
Spartu povede do utkání kapitán Tomáš Sivok, podle kterého to bude výjimečný duel. "Já si tyhle zápasy moc užívám. Národ se vždy rozdělí na dvě půlky a je okolo skvělá atmosféra,“ prozradil stoper letenského celku. "Když vyhrajeme, bude to super. Je mi jedno jak.“

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...