Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Derby ještě nezačalo, policie už zatýkala

Sport

  18:10
PRAHA - Téměř tisíc fanoušků fotbalové Sparty dorazilo těsně před začátkem derby se Slavii na strahovský stadion. Kvůli pečlivým prohlídkám se ale část z nich nedostala včas na stadion a snažila se proto násilím protlačit dovnitř.

Dav sparťanských fanoušků se 31. března kolem 15:00 sešel před fotbalovým stadionem Sparty v Praze na Letné. foto: René VolfíkČTK

"Policie proti nim zasáhla a zjednala pořádek. Nikdo nebyl zraněn," řekla mluvčí pražské policejní správy Iva Knolová. V jiných částech Prahy je podle ní zatím klid.

Hlavní skupina sparťanských příznivců se kolem 15:00 sešla před stadionem svého klubu na Letné. Odtud kolem 15:45 vyrazili za doprovodu policejních těžkooděnců na Strahov. Ze stadionu se před začátkem zápasu ozývaly rány dělbuchů.

Fanoušci během pochodu několikrát zablokovali dopravu. Situaci sledovali policejní těžkooděnci, nad Letnou kroužil také policejní vrtulník. Další skupina fanoušků v Podolí rozbila okna v tramvaj číslo 17 a způsobila také rvačku v jedné z restaurací. Policie tam údajně zadržela asi deset osob.

Právě v Podolí se podle některých informací měly setkat nejradikálnější příznivci obou klubů. Podle České televize v restauraci Na Slupech čekalo na bitku asi 30 až 40 příznivců Slavie. K potyčce prý nakonec nedošlo.

Bezpečnostní opatření kolem zápasu 23. kola fotbalové ligy zajišťuje asi 600 policistů. Podle Knolové policisté zatím nevědí, kde všude by se mohly případné potyčky odehrát, a jsou proto připraveni zasáhnout na kterémkoli místě.

Tvrdé jádro fanoušků obou klubů údajně plánovalo cílenou demolici strahovského stadionu Evžena Rošického. Dnešní derby je totiž zřejmě posledním, které se na Strahově odehraje. To příští by se už mohlo konat na novém slávistickém stadionu v Edenu.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...