Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Derby 'S' v ulicích Prahy. Policie zadržela pět fanoušků Sparty

Sport

  18:40aktualizováno  22:21
PRAHA - Policisté dnes vpodvečer před fotbalovým utkáním mezi pražskými "S" zadrželi pět fanoušků Sparty. Při pochodu z náměstí Míru k vršovickému stadionu totiž házeli dýmovnice a jinou pyrotechniku. Kolem 18:00 dorazily asi dvě stovky fanoušků ke stadionu, postupně jsou vpouštěni dovnitř.

Policie zadržela fanoušky Sparty. foto: ČTK

"Jednoho z výtržníků zadržela policie pro neuposlechnutí výzvy veřejného činitele, ostatní pro porušení veřejného pořádku," uvedl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Ještě předtím fanoušci Sparty za pokřikování protislávistických hesel spálili šálu Slávie.

Policie zadržela fanoušky Sparty.

Další dva případy narušení veřejného pořádku řešili policisté po skončení zápasu. V jednom případě divák na odchodu vyvolával šarvátky s fanoušky soupeřů, ve druhém případě jiný výtržník napadl policisty zábavnou pyrotechnikou. Oba byli zadrženi.

Na zápas dohlíželo asi 300 policistů. "Při odchodu nejdřív opustili stadion fanoušci Slavie, ve chvíli, kdy to bylo z našeho hlediska bezpečné, doporučili jsme pořadateli vypustit fanoušky Sparty," uvedl Hulan. Kolem 21:30 už byl v okolí stadionu klid, dodal.

Cestou ke stadionu hlídaly zhruba 200 fanoušků desítky policistů pořádkové, dopravní i kriminální služby a antikonfliktní tým. Připravena byla i speciální pořádková jednotka a policisté na koních a se psy. Zasáhnout ale nemusela. Cestou policisté kvůli davu zastavovali dopravu.

Policie zadržela fanoušky Sparty.

Diváci se při vstupu na stadion nevyhnuli standardním kontrolám. Spolu se vstupenkami pořadatelé kontrolovali občanské průkazy a neumožnily vstup opilým nebo těm, kteří chtěli pronést pyrotechniku.

Fanouškům hrozí v případě nezákonného chování nový citelný trest. Pokud v souvislosti s návštěvou utkání spáchají úmyslný trestný čin, například poničí zařízení stadionu nebo se poperou, bude jim soudce moci zakázat chodit na sportovní akce. Zákaz vstupu může trvat až deset let.

Na řádné vykonání trestu dohlíží probační úředníci. Povedou také evidenci všech pachatelů, kterým bude zákaz vstupu uložen. Pokud to uznají za potřebné, mohou fotbalovým fanouškům nařídit to, aby se v době konání zápasů hlásili na policejní služebně. Potrestaní fanoušci pak stráví dobu zápasu na služebně v místnosti, kam má běžně přístup veřejnost.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...