130 let

Souboj s Anglií byl vítězný. | foto: ČTK

Devatenáctka dnes vyzve Řecko

Sport
  •   8:14
LIBEREC - Čeští fotbaloví reprezentanti do 19 let si mohou ve čtvrtek s předstihem zajistit postup do semifinále evropského šampionátu. Potřebují k tomu ve svém druhém utkání ve skupině B navázat na výhru nad Angličany a v Liberci porazit výběr Řecka.

 Trenér Jakub Dovalil se však musí obejít bez obránců Romana Brunclíka a Jakuba Heidenreicha, kteří si budou odpykávat trest za vyloučení v pondělním zápase.


Češi mají po vítězství 2:0 nad Anglií, které zařídil dvěma brankami útočník Tomáš Necid, velkou šanci rozhodnout o postupu do boje o medaile už v druhém utkání. Pokud zdolají Řecko, o semifinále už nemohou přijít. "Jsme spokojeni s výsledkem proti Anglii, vstup do turnaje je vždycky důležitý. Ale nesmíme zapomenout, že je to jen první utkání a čeká nás ještě dlouhá cesta. Je naprosto nutné, aby naši hráči neztratili pokoru a chuť, to bude pro další vývoj nesmírně důležité," varoval Dovalil před možným uspokojením.


Podcenit řecký tým by se mladým reprezentantům mohlo krutě vymstít. Celek z jižní Evropy získal na loňském šampionátu stříbro a v kvalifikaci vyřadil Rusko i Nizozemsko. Svoji sílu předvedl i v pondělí, kdy prakticky po celý zápas vedl nad Itálií a o tři body přišel až v závěru z penalty. Řekové spoléhají především na ofenzivního záložníka či útočníka Sotirise Ninise z Panathinaikosu Atény.


Vedle něj si musejí dát čeští mladíci pozor na vlastní disciplínu. Proti
Anglii ztratili kvůli červeným kartám beky Brunclíka a Heidenreicha a
Dovalil teď trne, aby se mu někdo nezranil. Momentálně má totiž na střídání jen čtyři hráče do pole. "Variantu za potrestané hráče máme. Lecjaks na levou stranu a Štěpánek na stopera jsou stejně kvalitní, ale hrozí problém, pokud by se někdo zranil," uvedl trenér.
Když jeho svěřenci uhrají aspoň bod, definitivně si zajistí účast na
mistrovství světa dvacítek v příštím roce v Egyptě, kam postoupí z každé skupiny tři týmy. A pokud Angličané nezískají v druhém čtvrtečním utkání s Itálii ani bod, kvalifikují se Češi do Afriky bez ohledu na svůj výsledek proti Řecku.

Zápas mezi Českou republikou a Řeckem začne v Liberci v 18:00 a řídit jej bude lucemburský sudí Albert Toussaint.

Autor: ČTK