Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřela fotbalová legenda. Diego Maradona v 60 letech dostal infarkt

Sport

  17:36aktualizováno  20:22
Zemřel Diego Armando Maradona, mistr světa a jeden z nejlepších fotbalistů historie. V posledních týdnech měl vážné zdravotní problémy, kvůli krvácení do mozku podstoupil operaci, nyní podlehl srdečnímu selhání. Bylo mu šedesát let.

Diego Maradona. foto: Reuters

Zprávy o Maradonově náhlém úmrtí začaly před půl šestou houfně sdílet jihoamerická média. O několik okamžiků později ji světovým agenturám potvrdil jeho právní zástupce.

OBRAZEM: Ronaldinhovi líbal ruku, šílel u reprezentace. Argentina na počest Maradony vyhlásila státní smutek

Podle něj byl příčinou smrti infarkt.

Maradona byl od začátku listopadu v intenzivní péči lékařů. Tři dny po šedesátých narozeninách musel do nemocnice: původně kvůli vyčerpání, dehydrataci a anémii.

Při vyšetření mu však odhalili krvácení do mozku a bývalý záložník podstoupil akutní operaci. Když byl o devět dní později z nemocnice propuštěn, vyprovázely jej davy fanoušků a novinářů.

Diego Maradona slaví titul mistrů světa v roce 1986.
Diego Armando Maradona.

Maradona však nemířil do domácí péče, ale na odvykací kúru kvůli závislosti na alkoholu, s níž měl dlouhodobě problémy. Měl namále.

„Diego se dal do kupy a chce podstoupit odvykačku,“ říkal tehdy jeho právní zástupce Matias Morla. „Diego má za sebou asi ty nejtěžší chvíle v životě.“

O několik dní později Maradonův život definitivně vyhasl. Poslední pokus nad alkoholem zvítězit už jeho tělo nezvládlo. 

Smutní nejen Argentina, kde prezident Alberto Fernández vyhlásil třídenní státní smutek.

„Byl to nejlepší hráč moji generace a pravděpodobně nejlepší hráč všech dob. Po požehnaném, ale neklidném životě doufejme, že konečně najde nějakou útěchu v rukou Božích,“ napsal slavný anglický útočník Gary Lineker, Maradonův protihráč z památného semifinále mistrovství světa 1986.

Šampionát v Mexiku bylo asi nejslavnější období fotbalového génia. Nikdy v historii žádný hráč neměl sám tak velký přínos a význam pro výkony mužstva jako Maradona.

V semifinále proti Anglii (2:1) dal oba góly. První rukou. „Jestli byla, byla boží,“ říkal. Druhý po úchvatném sólu z vlastní poloviny hřiště přes několik protihráčů.

A po finálovém duelu proti Německu (3:2) jako argentinský kapitán zvedl trofej pro mistry světa.

Parádní představení, i když ne tak výrazné, předvedl i o čtyři roky na turnaji v Itálii. Argentinu dovedl do finále, kde v repríze podlehla Německu 0:1 gólem ze sporně nařízené penalty.

Hlavní příběh však psal semifinálový duel proti domácí Itálii. Navíc se hrálo v Neapoli, kde byl Maradona doma. Byl bohem a zůstal jím dodnes.

Když tam v roce 1984 přestoupil z Barcelony, byl místní klub v italské lize průměrný, někdy i slabší.

Jenže Maradona ho pozvedl natolik, že za tři roky vyhrál historický titul. A v roce 1990 další. A to právě krátce před světovým turnajem.

Když došlo na semifinále, Maradona zemi pobouřil prohlášením, že Neapol bude fandit Argentině. Celé utkání na něj hlediště bučelo a když k tomu proměnil rozhodující penaltu v rozstřelu, zášť přerostla v nenávist.

Ani v klubu už to neměl jednoduché. Víc se rozebíral jeho bouřlivý život, závislost na kokainu, konflikty s novináři než jeho výkony. A kvůli dopingu navíc dostal patnáctiměsíční trest.

I proto po jeho vypršení v roce 1992 odešel na pár měsíců do Sevilly, kariéru pak dohrál v Argentině v Newell’s Old Boys a mateřské Boce Juniors.

V roce 1994 odcestoval na své čtvrté mistrovství světa, ve Spojených státech to však pro něj dopadlo neslavně.

Poslední zápas v základní skupině proti Bulharsku proseděl na lavičce, Argentina už měla zajištěný postup. V osmifinále rovněž nehrál, národní tým podlehl Rumunsku 2:3 a turnaj pro něj skončil. Maradonovi navíc v těle opět našli zakázané látky a jeho kariéra se definitivně uzavřela.

Dál se ničil drogami a alkoholem, výrazně přibral. V roce 2000 přežil první srdeční selhání, předávkoval se kokainem. Ze závislostí se sice opakovaně léčil, ale opakovaně jim opět propadal.

„Umíte si představit, jak dobrý jsem mohl být, kdybych nikdy nepoznal drogy?“ říkal o sobě. „Svou závislostí jsem dal soupeřům do ruky trumfy.“

Legenda v hledišti. Argentině fandil i Diego Maradona.

Ve fotbale to ještě zkusil jako trenér. Neměl valné úspěchy, přesto byl v říjnu 2008 jmenován koučem reprezentace.

Vedl ji ve čtyřiadvaceti zápasech, z nichž osmnáct vyhrál. Tím posledním bylo čtvrtfinále mistrovství světa 2010 v Jižní Africe proti Německu, dva dny po debaklu 0:4 už Maradona koučem nebyl.

Jako trenéra ho angažovali i do Spojených arabských emirátů, bizarní bylo, když se před dvěma roky stal čestným prezidentem v běloruském Brestu.

V posledních dvou letech trénoval mexický klub Dorados de Sinaloa a argentinský Gimnasia La Plata. V něm oficiálně skončil v den své smrti.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!