Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Disciplinárka hráče Bohemians za korupci nepotrestala

Sport

  16:14
PRAHA - Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky (FAČR) nepotrestala hráče Bohemians Praha Miroslava Obermajera a Davida Zoubka za jejich účast v údajné korupční aféře při předloňském utkání v Olomouci. Komise dnes uzavřela kauzu s tím, že se ani jeden z nich nedopustil žádného disciplinárního provinění.

Bohemians Praha-Mladá Boleslav. foto: ČTK

Obermajer podle svých slov od olomouckého brankáře Petra Drobisze převzal 300.000 korun, což měl být úplatek pro Bohemians, kterým si Sigma údajně chtěla pojistit vítězství v posledním kole ligy a zaručit si tak účast v Evropské lize. Obermajer podle původní dohody ihned předal peníze kapitánovi Bohemians Zoubkovi a ten je vzápětí poskytl šéfovi klubu Karlu Kaprovi, který celou událost nahlásil na policii.

"Dle názoru disciplinární komise oba hráči postupovali správně, neboť pokus o korupci okamžitě oznámili vedení klubu, řídili se jeho pokyny a jak dokazuje písemné potvrzení, předmětnou částku okamžitě předali vedení klubu s tím, že jim bylo přislíbeno, že klub záležitost vyřeší s orgány činnými v trestním řízení," stojí v prohlášení disciplinární komise. "Za to, že se tak nestalo, kauza byla oznámena až po více než půl roce a některé důkazy tak byly zmařeny, nese odpovědnost klub a jeho majitel. Za to byli, jak klub, tak pan Kapr, již dříve potrestáni." Disciplinárka před týdnem ukončila rok a půl táhnoucí se kauzu tím, že potrestala Olomouc pokutou ve výši čtyř milionů korun a odečtem devíti bodů v nejvyšší soutěži. V krajním případě Sigmě hrozilo i vyloučení z ligy.

Trest za korupci vynesen:

Brankář Drobisz má zastavenou činnost na rok a půl. Bývalý ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček, který ze zosnování případu obvinil trenéra Sigmy Zdeňka Psotku a ředitele Jaromíra Gajdu, dostal dvouletý zákaz výkonu fotbalových funkcí, protože prý zatajoval důkazy.

Hanáci se brání, podle nich se nikdo z klubu korupčního jednání nedopustil. Odvolali se k odvolací a revizní komisi. Případ řeší i civilní soud.

Disciplinárka už loni potrestala Bohemians Praha, protože vedení klubu prý nespolupracovalo s komisí a nedodalo dostatek důkazů proti Olomouci. Také za to, že střížkovský klub loni na jaře nenastoupil do derby s Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě odečtu 20 bodů a pokutu šest milionů korun. Později odvolací a revizní komise snížila odečet na 15 bodů.

Na své další zasedání si komise na příští čtvrtek pozvala zástupce teplického klubu a Slavie. Se Severočechy disciplinárka zahájila řízení za nedostatečnou pořadatelskou službu při pondělním utkání s pražským klubem, zástupci červenobílých se budou zodpovídat za výtržnosti a použití pyrotechniky svých fanoušků v jejich sektoru. O víkendu do ligových bojů nezasáhne hráč Žižkova Daniel Bartl za vyloučení v Mladé Boleslavi.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...