Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Disciplinárka vyšetřování korupce neobnoví, nemá nové informace

Sport

  14:52
PRAHA - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR na čtvrtečním zasedání neobnoví vyšetřování údajné korupce v první lize. Bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký řekl, že od policie zatím nezískal žádné nové informace k aféře, která vypukla loni na podzim.

Bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Martin Synecký foto: Mafra - Ondřej Němec

Policie sice už v souvislosti s úplatkářskou kauzou minulou středu obvinila tři osoby, ale jejich totožnost zatím neoznámila a neznají ji ani představitelé FAČR. Podle Syneckého je nyní jisté pouze to, že ani jeden z obviněných není členem asociace, tudíž by se disciplinárka při obnovení vyšetřování nemohla opřít o žádný nový důkaz.

A Synecký, který je asociací pověřen komunikací s policií, to samé ve čtvrtek oznámí i disciplinární komisi. "V tuto chvíli jako asociace v ruce zkrátka nic konkrétního nemáme. S policií jsme v kontaktu, ale na základě rozhodnutí státního zástupce nám nebylo umožněno nahlédnout do spisového materiálu, což je nyní podstatné," uvedl pro ČTK Synecký.

Vedení FAČR žádost o nahlédnutí do spisu podalo 20. března, protože se v aféře cítí být poškozenou stranou, ale policie a státní zastupitelství mají na věc jiný názor. I proto, že mezi obviněnými není nikdo z členů asociace.

Synecký teď bude zvažovat další postup. "Čekáme na oficiální vyjádření policie a její aktuální stanovisko k případu, které bychom měli obdržet snad během čtvrtka. Pak disciplinární komisi navrhnu další možný postup, ale já osobně nic rozhodovat nemůžu. Nemám na to vliv, protože jsem pouze prostředníkem mezi asociací a policií," zdůraznil Synecký.

Podle spekulací médií policie obvinila bývalé prvoligové rozhodčí Tomáše Adámka a Pavla Býmu společně s někdejším fotbalovým funkcionářem Martinem Svobodou. Adámek už dříve uvedl, že jej Svoboda uplatil částkou 200.000 korun, aby loňské jarní utkání mezi Jabloncem a Plzní ovlivnil ve prospěch Západočechů. Adámkovu verzi podpořil i Býma, zatímco Svoboda se proti ní důrazně ohradil, stejně jako zástupci Plzně.

Adámek, Býma i Svoboda se už během podzimu objevili i před disciplinárkou, která ale neměla dost důkazů k tomu, aby mohla sáhnout k trestům. Protože se Adámek, Býma i Svoboda už vzdali členství ve FAČR, před disciplinární komisí se už zpovídat nemusejí a na fotbalové půdě jim nehrozí žádný trest.

Disciplinární komise případ řešila od loňského října, výkonný výbor ale v lednu přijal nové opatření, podle kterého bude nově všechny korupční kauzy nejprve vyšetřovat policie. Disciplinárka se tak do případů může vložit až po skončení první fáze policejního vyšetřování, zatímco dřív mohla trestat i na základě vlastní práce. Na protest proti tomuto rozhodnutí výkonného výboru rezignoval na funkci předsedy disciplinárky Jiří Golda, jehož místo zaujal někdejší místopředseda komise Roman Brnčal.

Autoři: ,