Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Fenomén Maracaná. I to najdete v příloze k fotbalovému svátku

Sport

  20:34
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Zanedlouho – přesně 16. července – to bude čtyřiašedesát let, kdy padl doposud nepřekonaný rekord v počtu diváků na jednom fotbalovém zápase. Rozhodující utkání o titul na mistrovství světa v roce 1950 mezi Brazílií a Uruguayí (1:2) sledovalo na slavném stadionu Maracaná 200 tisíc lidí. A právě tady vyvrcholí i letošní světový šampionát, který začne ve čtvrtek ve 22 hodin SEČ utkáním domácích favoritů proti Chorvatsku.

Socha Krista Spasitele shlíží na Rio de Janeiro už 83 let. Brazilci si teď přejí, aby je spasila i při bojích na stadionu Maracaná 13. července, kdy se tam uskuteční finále MS. foto: ČTK/AP

"Každému bylo jasné, že diváků je na stadionu mnohem víc, než byla oficiální kapacita. Lidi se mačkali jeden na druhého a nikde nebylo ani trochu místa," vzpomínal Marcos de Azambuja, bývalý brazilský diplomat a pamětník zmíněného finále.

Maracaná kvůli bezpečnosti a pohodlí o rekordní kapacitu přišla. Po neštěstí v roce 1992, kdy tři lidé zemřeli a další desítky fanoušků skončily v nemocnici, se totiž o modernizaci začalo mluvit i v Brazílii. Počet míst klesl až na současných 79 tisíc (pro mistrovství dokonce "jen" 73 531).

Osudné finále Brazílie - Uruguay na stadionu Maracaná v roce 1950.

Stadion s typickým kruhovým půdorysem, který oficiálně nese jméno po novináři Máriovi Filhovi, postavili u příležitosti mistrovství světa 1950. Mimochodem, světový turnaj se tehdy odehrál v nedokončené aréně. Stavební práce oficiálně skončily až v roce 1965, tedy 17 let od položení základního kamene.

Zmíněné mistrovství v roce 1950 pro Brazilce zůstává bolavou vzpomínkou. Dědečkové dodnes vyprávějí vnukům, jak Maracaná překvapením úplně ztichla, když Alcides Ghiggia krátce před koncem zápasu poslal Uruguay vedení. Úsměvy a tanec vystřídal pláč, který v nadsázce trvá dodnes.

Článek si dočtěte ve čtvrtečních Lidových novinách, které vycházejí s přílohou k brazilskému šampionátu.

Co dále ve speciální příloze k MS ve fotbale najdete?

  • Reportáž od Pelého holiče ve městě Santos
  • Profil brazilské hvězdy Neymara
  • Rozhovor s legendárním Josefem Masopustem
  • Přehlednou infografiku s programem turnaje
  • ... a mnoho dalších zajímavostí
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...