130 let
Ilustrační foto - Marek Jankulovski v souboji o míč

Ilustrační foto - Marek Jankulovski v souboji o míč | foto: Reuters

Dnešní zápasy Ligy mistrů ozdobí souboj AC Milan s Realem Madrid

Sport
  •   19:09
Souboj nejúspěšnějších klubů fotbalové historie ozdobí středeční program Ligy mistrů. Sedminásobný šampion starého kontinentu AC Milán s Čechem Markem Jankulovským se představí na hřiště devítinásobného evropského krále Realu Madrid.

Marek Jankulovski bude na slavném San Bernabeu chtít zapomenout na své podzimní trápení umocněné domácí porážkou s Curychem. Poprvé od letního přestupu do Španělska se proti svým bývalým spoluhráčům představí hvězdný Brazilec Kaká.

Bitvy mezi Realem a AC Milán nikdy nenudily. Každý ze soupeřů si v dosavadních vzájemných zápasech připsal shodně pět výher, ale tentokrát je jasným favoritem bookmakerů "Bílý balet". Zatímco celek ze španělské metropole zažívá povedený podzim a v Lize mistrů zatím neztratil ani bod, italský velkoklub po odchodu Kaká tápe. V domácí lize je až osmý a o mnoho lépe si nevede ani v pohárech, kde před třemi týdny utrpěl nečekanou domácí porážku 0:1 s FC Curych.

Real se ovšem nechce nechat špatnými výsledky AC ukolébat. "Je pravda, že Milán prožívá těžké časy, ale pořád je to skvělý tým a v Lize mistrů vždy ukázal svoji nejlepší tvář," podotkl bek Raúl Albiol. "Přijíždí k nám klub, který stejně jako my vyhrál mnoho evropských trofejí a ke kterému máme velký respekt," uvedl další madridský zadák Sergio Ramos.

Oba týmy trápí marodka. Pro domácí je největší ztrátou absence Cristiana Ronalda, který stále zápolí s poraněním kotníku. O to větší pozornost bude upřena na Kaká a jeho souboje s bývalými spoluhráči. Brazilec vzkázal, že případný gól do milánské sítě nebude slavit.

Kouč AC Leonardo věří, že tým se z krize brzy dostane. Zlepšení naznačila víkendová výhra nad AS Řím. "Všechny týmy mají problémy, nesmíme si myslet, že Milán má více problémů než ostatní. Když ze sebe dokážeme dostat naše maximum, budeme schopni uhrát mnohem lepší výsledky než dosud," uvedl Leonardo.

Na svůj oblíbený stadion se vrací Brazilec Ronaldinho. V sezoně 2005/06 dovedl Barcelonu na hřišti Realu dvěma úchvatnými góly k výhře 3:0 a od nepřátelského hlediště si vysloužil ovace vestoje. "Je to stadion, kde jsme dokázal opravdu pěkné věci, ale nyní jsem já i můj tým v jiné situaci," podotkl Ronaldinho.

Ujfaluši nastoupí proti Čechovi 

Souboj mezi dvěma českými hráči se chystá v Londýně, kde se brankář Petr Čech v jubilejním 50. utkání v Lize mistrů za Chelsea potká s bývalým reprezentačním kapitánem Tomášem Ujfalušim z Atlétika Madrid. Pokud "Blues" i ve třetím utkání bez potrestaného Drogby zvítězí, jednou nohou už budou v osmifinále.

Šimůnek nenastoupí, Sivok chybět nebude

Na český duel naopak nejspíš nedojde ve Wolfsburgu, kam zavítá Besiktas Istanbul. V sestavě hostů sice nebude scházet Tomáš Sivok, kterému hrozí karetní trest, ale domácí stoper Jan Šimůnek se i vinou nedávných zdravotních problémů na hřiště vůbec nedostává. Wolfsburg trne, zda bude do středy fit lehce zraněný kanonýr Džeko, který před dvěma týdny skóroval na hřišti Manchesteru United.

Tým z Old Traford ale dokázal skóre otočit a zůstává stejně jako Chelsea a Real stoprocentně úspěšný. Změnit se to může v Moskvě, neboť na anglický velkoklub si brousí zuby CSKA s českým útočníkem Tomášem Necidem. Mladého reprezentanta čeká možná největší zážitek v kariéře. "Vždycky jsem se rád na Manchester díval v televizi. Ty zápasy s nimi budou pro CSKA i mě samotného obrovskou školou. Bude to srovnání, jak na tom opravdu jsme," řekl Necid českým novinářům.

Další dva krajánci by se měli představit ve skupině A. Soutěž nadějně rozehrálo Bordeaux, které v souboji vedoucích týmů přivítá Bayern Mnichov.

Podle záložníka Jaroslava Plašila právě dvojzápas s bavorským gigantem hodně napoví o postupových šancích. "Bylo by dobré uhrát doma tři body," řekl Plašil. Ve druhém utkání potřebuje Juventus Turín se Zdeňkem Grygerou za každou cenu porazit Maccabi Haifa.

Středeční program (začátky ve 20:45):

Středeční program Ligy mistrů (začátky ve 20:45):

Skupina A: Girondins Bordeaux - Bayern Mnichov, Juventus Turín - Maccabi Haifa.

Skupina B: CSKA Moskva - Manchester United (18:30), WfL Wolfsburg - Besiktas Istanbul.

Skupina C: Real Madrid - AC Milán (ČT2), FC Curych - Olympique Marseille.

Skupina D: FC Porto - APOEL Nikósie, FC Chelsea - Atlético Madrid (Nova Sport).

Autoři: Lidovky.cz, ČTK