Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Do boje o post šéfa FAČR půjde Pelta. A možná i Haindlová

Sport

  12:32
PRAHA - Současný předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se jako jediný veřejně přihlásil k tomu, že se 8. června na volební valné hromadě bude ucházet o vrcholný post. Den před uzávěrkou zvažuje kandidaturu na nejvyšší funkci v českém fotbale Markéta Haindlová, předsedkyně odvolací a revizní komise a občasná kritička současného vedení asociace.

Miroslav Pelta foto: ČTK

"Jsem ve stadiu, kdy všechno intenzivně zvažuju. Definitivní rozhodnutí učiním během pátku," řekla ČTK Haindlová. Aby mohla vyzvat Peltu na souboj, musely by do pátku návrh na její kandidaturu podat buď tři krajské svazy nebo sedm okresních svazů nebo deset klubů od první ligy po divize. Zatímco pro Peltu je získání i minimální podpory formalitou, u Haindlové není jisté, zda se jí do pátku dočká.

Během pondělka pak asociace zveřejní jména všech kandidátů do výkonného výboru. Už teď je jasné, že o křeslo v něm se nebude znovu ucházet reprezentační rekordman Karel Poborský a i někteří další členové výkonného výboru váhají.

Červnová valná hromada, nejvyšší orgán FAČR, určí složení třináctičlenného výkonného výboru. Ten současný pracoval od loňského listopadu v netradičním dvanáctičlenném provizoriu poté, co byl moravský místopředseda Dalibor Kučera odsouzen za korupci.

Právě obsazení tří místopředsednických funkcí možná 8. června dozná změn. Hlavním favoritem na uvolněné místo místopředsedy za Moravu je Zdeněk Zlámal, šéf třetiligové Kroměříže a otec stejnojmenného olomouckého brankáře.

Zatím není jisté, kdo bude kandidovat na post místopředsedy za Čechy. Jindřich Rajchl, který je ve funkci od roku 2009, ČTK řekl, že zatím neví, zda bude pokračovat. Pozici by zřejmě chtěl obsadit Roman Berbr, mocný zákulisní hráč, předseda plzeňského krajského svazu a současný člen výkonného výboru za Čechy. "Na valné hromadě kandidovat budu, ale zatím neřeknu, na jakou funkci," řekl ČTK Berbr.

Pozici místopředsedy za kluby první a druhé ligy se chystá obhajovat Dušan Svoboda, člen představenstva pražské Sparty a současně předseda Ligové fotbalové asociace. Proti němu se zřejmě postaví zkušený funkcionář Jaromír Šeterle, bývalý manažer Plzně, Slavie a Mladé Boleslavi. "V poslední době jsem se všemi kluby v častém kontaktu a některé mně už vyjádřily podporu. Bavíme se o systémových věcech," poznamenal Šeterle.

Poborský kandidovat nebude

Jisté je naopak to, že už nebude kandidovat Poborský. "Mám spoustu svojí práce. Dělám v klubu a v hráčské asociaci, takže vytížený jsem dost. Za čtyři roky jsem ve výkonném výboru poznal fotbal i z jiné stránky, ale teď bude šťastnější, když své síly upnu jinam," řekl ČTK šéf českobudějovického klubu.

Majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík naopak potvrdil, že má zájem znovu se ucházet o pozici člena výboru za kluby první a druhé ligy. František Hrdlička, ředitel FK Teplice, zastával ve výboru stejnou funkci jako Poborský s Paclíkem, ale zatím není pevně rozhodnutý, zda do voleb půjde znovu.

Z ankety ČTK vyplynulo, že na vážkách zůstává i Pavel Blaha, člen výboru za Moravu. Stejně jako Petr Voženílek, který ve výboru zastává stejnou pozici za Čechy. Jeho kolega Josef Tancoš, jediný člen výboru, který se vyslovoval pro odvolání reprezentačního trenéra Michala Bílka, se přiklání k tomu, že do voleb půjde znovu.

Rostislav Votík, předseda řídící komise pro Čechy, prý má dostatečnou podporu a pokusí se obhájit svůj post. Pavel Nezval z řídící komise pro Moravu zůstává zatím nerozhodnutý.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!