Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Do třetice. Bayern chce v Lize mistrů prolomit prokletí

Sport

  8:30
LONDÝN - O titul šampiona Ligy mistrů usilují tuto sobotu už potřetí ve čtyřech letech. Na stadionu Wembley v Londýně chtějí hráči Bayernu Mnichov na úkor Borussie Dortmund zapomenout na předchozí nezdary.

Fotbalista Bayernu Mnichov Thomas Müller (vlevo) a Felipe Santana z Borussie Dortmund foto: Reuters

"Musíme vyhrát, protože pokud podlehneme i v tomto finále, dostaneme nálepku břídilů. A tu opravdu nechceme," obává se útočník Thomas Müller dalšího neúspěchu v rozuzlení elitní evropské soutěže.

V roce 2010 prohrál Bayern 0:2 s Interem Milán a loni, ačkoli v duelu s Chelsea dominoval, padl po remíze 1:1 v penaltovém rozstřelu. Řečeno s Edgarem Allanem Poem teď prosebně volají: Nikdy víc!

Trenér Jupp Heynckes věří, že se už finálové selhání opakovat nebude. "Že se moji hráči dokázali po té loňské prohře sebrat a znovu povstat, dokazuje, že jsou z houževnatého materiálu. Proto jsem přesvědčený, že tentokrát tu trofej získáme."

ČTĚTE TAKÉ

"Jsme neskutečně psychicky silní, nikdo nás nesrazí," tvrdí Heynckes, kterého v Mnichově po sezoně nahradí Pep Guardiola. Osmašedesátiletý kouč se může s Bayernem rozloučit ziskem treblu: ligový titul už má, zbývají ještě finále Ligy mistrů a domácího poháru.

Krásné loučení chce Heynckesovi pokazit velký rival z Dortmundu, který je ve finále Ligy mistrů teprve podruhé. Zatím má stoprocentní bilanci, před šestnácti lety totiž porazil Juventus. To Bayern byl v bitvě o fotbalovou Evropu už devětkrát - čtyřikrát vyhrál a pětkrát prohrál. Teď může stav vyrovnat.

Proti Bayernu ale stojí klub, který chce dokázat, že není v Německu až číslem dvě. Klub, který byl ještě před několika lety na pokraji krachu. A tým, který se nehodlá ve velkém zápase přizpůsobovat slavnějšímu soupeři.

Předvedeme výjimečný výkon, slibují v Dortmundu

"Nikdy jsme to nedělali, tak proč bychom s tím teď měli začínat? Protože to je finále? Finta je v tom, že k tomu musíte přistupovat jako k úplně normálnímu utkání, ale zároveň podat výjimečný výkon. To my uděláme, a to také rozhodne," myslí si dortmundský kouč Jürgen Klopp. Muž, jenž má na zmrtvýchvstání Borussie velký podíl.

Jeho tým v tomto ročníku Ligy mistrů prohrál jediný zápas, v semifinále s Realem Madrid. Bayern našel dva pokořitele, Borisov a Arsenal. Ve vzájemných duelech této sezony má však navrch mnichovský celek: zvítězil v Superpoháru i poháru, ligová utkání pak obě skončila 1:1.

Heynckesovy svěřence těší, že Dortmund bude ve finále postrádat zraněného záložníka Maria Götzeho, jenž v létě přestoupí právě do Bayernu. "Mohlo by je to oslabit," doufá záložník Bastian Schweinsteiger. "Nicméně Dortmund i tak pošle na hřiště jedenáct hráčů, kteří do toho dají sto procent."

V případě Jakuba Blaszczykowského o tom nemůže být pochyb. "Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že dojdeme do finále, nevěřil bych mu. Pro celý tenhle klub je to obrovská událost. Jen málo z nás mělo možnost hrát podobně velký zápas. Je to vyvrcholení naší povedené sezony v Lize mistrů," říká jeden ze tří polských reprezentantů hájících barvy Dortmundu.

"Při vší úctě k soupeři si myslím, že je pouze na nás, jestli vyhrajeme, nebo ne. Když naplníme svůj potenciál, dokáže nás zdolat jen několik týmů z Evropy," dodává Schweinsteiger, který společně s parťáky z Bayernu v semifinále znemožnil Barcelonu celkovým skóre 7:0.

Zda má pravdu a Bayern skutečně je nad síly Dortmundu, se ukáže v sobotu. 58. finále prestižní soutěže vypukne ve 20:45 hodin. On-line reportáž můžete sledovat na serveru Lidovky.cz.