130 let

Petr Čech loví z brány míč, kterým Gerard Piqué rozhodl o výhře Španělů 1:0. | foto: ČTK/AP

Názor

Dobře namíchaný beton. Vrba by neměl být kritizován, ale chválen

Sport
  •   6:00
PRAHA - Na hlavu Pavla Vrby se snáší velká kritika za to, že v úvodním zápase na Euru 2016 proti Španělům nebyl jeho tým aktivnější dopředu a jen bránil bezgólovou remízu. Kdyby však Gerard Piqué v 87. minutě nerozhodl o výhře obhájců titulu 1:0, stejní kritici by plácali trenéra fotbalistů českého týmu po ramenou.

Vrba: Té prohry je škoda. Remíza by byla odměnou za předvedené maximum

Dostat jediný gól v 87. minutě, když přežijete stoprocentní gólovky soupeře, to je k uzoufání. To už je snad lepší prohrát 1:4 jako na úvod minulého Eura proti Rusku.

Přesto by se mělo Pavlu Vrbovi a jeho svěřencům dostat uznání za to, že z pozice velkých outsiderů byli blízko k tomu, aby sebrali vítězi posledních dvou ME ze Španělska body za bezbrankovou remízu.

Šampionáty totiž nerozhodují útoky, ale obrany, což se mimochodem potvrdilo právě v případě triumfu Španělů na MS v roce 2010, když všechny čtyři zápasy v play off vyhráli 1:0.

Gerard Pique sklízí chválu od parťáka z obrany a španělského kapitána Sergia...
Trenér Pavel Vrba

Vrba si proto nezaslouží posměch za namíchaný beton. Protože kdyby Češi udrželi bezbrankovou remízu, ti samí kritici by jej uznale plácali po ramenou.

Autor: lar