Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Domluveno, legendární křídlo Ryan Giggs povede fotbalovou reprezentaci Walesu

Sport

  17:45
Cardiff - Ryan Giggs je novým trenérem fotbalistů Walesu. Reprezentaci se upsal na čtyři roky. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý záložník Manchesteru United převzal reprezentační výběr po Chrisi Colemanovi, který lavičku národního týmu opustil v listopadu.

Ryan Giggs. foto: Reuters

Giggs je jedním z nejslavnějších velšských hráčů historie. Za národní mužstvo v letech 1991 až 2007 odehrál 64 zápasů, ve kterých vstřelil 12 branek. Někteří fanoušci mu ale zazlívali, že vynechal řadu přípravných utkání.

Proslavilo ho především angažmá v Manchesteru United, kde působil od mládežnických let a strávil tam celou profesionální kariéru. S vrcholným fotbalem skončil v roce 2014.

Na závěr kariéry pomáhal jako asistent Davidu Moyesovi a po jeho odvolání ve čtyřech zápasech sezony 2013/14 vedl „Rudé ďábly“ jako dočasný trenér. Následně asistoval Louisi van Gaalovi a po příchodu nynějšího kouče Josého Mourinha realizační tým United v létě 2016 opustil.

„Pomůže to otevřít pár dveří,“ řekl Giggs k úspěšné hráčské kariéře, po které ho nyní čeká první plnohodnotné trenérské angažmá. „Už to zaznělo mnohokrát. Že byl někdo dobrý hráč, z něj ještě nedělá dobrého trenéra,“ přidal. 

„Chtěl bych si myslet, že budu stejný trenér jako hráč. Profesionál, který si ale umí cestou užít i nějakou zábavu,“ dodal.

Wales si předloni poprvé v historii zahrál na evropském šampionátu a senzačně došel až do semifinále. Na letošní červnové mistrovství světa v Rusku ale tým nepostoupil. 

„Čeká mě práce se skvělými hráči, kteří za sebou v posledních letech mají dost úspěchů. Na postup na Euro nejde zapomenout a já nás tam chci dostat zpět,“ prohlásil Giggs.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!