Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Došlo i na nejvyššího šéfa. Blattera šetří kvůli obří korupci ve FIFA, už byl u výslechu

Sport

  16:40aktualizováno  20:00
ŽENEVA/PRAHA - Do obřího korupčního skandálu kolem fotbalové federace FIFA je zřejmě zapojen i nejvyšší šéf Sepp Blatter, jenž podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Blatter už byl u výslechu, policie prohledává sídlo FIFA, důkazy podle agentury Reuters poskytl i šéf UEFA Michel Platini.

Blatter uhýbal před dolary. Komik narušil brífink FIFA foto: Reuters

U výslechu byl Blatter ve čtvrtek, o den později prohledali kriminalisté jeho kancelář v Curychu a zajistili několik dokumentů, které by mohly pomoci při dalším vyšetřování.

FIFA uvedla, že bude nápomocná švýcarským organům a splní všechny požadavky týkající se vydání dokumentů a dalších informací.

Blatter čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Warner za práva na šampionát v roce 2010 zaplatil 250 tisíc dolarů a za turnaj o čtyři roky později 350 tisíc, obratem je však prodal za údajných 15 až dvacet milionů.

FIFA zřejmě kvůli tomu bez udání důvodu zrušila důvodu páteční tiskovou konferenci po dvouvenním zasedání výkonného výboru, na níž by Blatter jistě čelil drásavým otázkám.

Dalším terčem vyšetřování, v jehož rámci proběhla razie v sídle FIFA v Curychu, je také podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků.

Obvinění však Blatter odmítl. „Jsme přesvědčeni, že prověření všech dokumentů ukáže, že smlouva byla řádně vyjednána a připravena odpovědnými členy FIFA. Že k žádná manipulaci nedošlo,“ uvedl předsedův právní zástupce Richard Cullen.

Šéf řídícího orgánu se každopádně stal další obětí rozsáhlé korupční aféry kolem FIFA, která odstartovala před květnovou volbou nového předsedy.

Jsem v šoku, že švýcarské státní zastupitelstvo vyšetřuje pro trestný čin Seppa Blattera. Jsem v šoku, že to trvalo tak dlouho.

Blatter, který stál v čele FIFA od roku 1998, už ve stínu aféry oznámil odstoupení z funkce a nový předseda by měl být zvolen na konci února.

Z úplatkářství už bylo obviněno devět funkcionářů federace a pět spolupracovníků marketingových firem zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů.

Jedním z možných nástupců je i Platini a krom něj kandidaturu oficiálně oznámili také někdejší viceprezident FIFA Čong Mong-jun a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci v souboji s Blatterem neuspěl.

Autoři: ,