130 let
Angel Di Maria z PSG byl na stadionu Manchesteru United terčem fanoušků.

Angel Di Maria z PSG byl na stadionu Manchesteru United terčem fanoušků. | foto: Reuters

VIDEO: Dostal lahví, potom se z ní napil. Následně Di María popravil svůj bývalý tým

Sport
  •   10:50
Manchester / Praha - Bučeli na něj, pískali. Když ho Ashley Young důrazně poslal do zábradlí, fanoušci fotbalového Manchesteru United jásali nadšením. Angel Di María, bývalý hráč anglického klubu, se s nenávistí z tribun vypořádal po svém - dvěma asistencemi pomohl Paříži vyhrát úvodní semifinále Ligy mistrů 2:0.

Pro mnohé byl nejvýraznější postavou úterního zápasu. A nejen proto, že jste díky hlasitému bučení z ochozů pokaždé poznali, že je u balonu.

Di María byl v Manchesteru pro Paris St. Germain klíčový. Kouzelná levačka argentinského hubeňoura vykouzlila oba zásahy hostů, nejprve centr z rohu pro Presnela Kimpembeho, o chvíli později přesný pas do vyložené pozice Kylianu Mbappému.

Když slavil první pařížský gól, bylo na Di Maríovi vidět, jak si moment užívá. Tribunám ukázal, že ho nenávistné pokřiky nerozhodí, a v euforii poslal domácím fanouškům hanlivý anglicko-španělský vzkaz, který zachytily televizní kamery.

„F..k off, f..k off, p..a!“ zařval Di María směrem k ochozům. Oba výrazy (první část je anglicky, druhá španělsky) jsou poměrně známé, volně přeloženo poslal fotbalista fanoušky někam a ještě je počastoval nadávkou, která má v češtině pět písmen.

Na obou stranách byla patrná silná hořkost z dob, kdy se ofenzivní záložník marně pokoušel zanechat stopu v červeném dresu. V létě 2014 přicházel do United jako velká hvězda, částka blížící se 60 milionům liber byla tehdejším britským rekordem. Di María nosil na zádech slavnou sedmičku, která před ním patřila legendám, jakými byli Beckham, Ronaldo, Cantona či Best.

Jenže Anglie reprezentantovi Argentiny nesedla. Hráč se dle svých slov trápil už od října, spoluhráči ho označili za „talentovaného, ale namyšleného“ a podle novinářů šlo o nejhorší přestup sezony. Nespokojený Di María následně neodletěl s týmem na turné do Spojených států a Manchester ho pod cenou prodal do Francie.

V pařížském dresu se Di Maríovi vede lépe: mimo jiné slavil dva tituly, hned v prvním ročníku nastřádal osmnáct asistencí. A při „návratu“ do Manchesteru zazářil, za stavu 1:0 pak znovu poškádlil fanoušky, když předstíral, že pije z lahve piva, kterou po něm někdo z tribun mrštil.

„Jsem rád, že si během druhého poločasu udržel sebevědomí,“ prohlásil trenér Thomas Tuchel. „V první půli totiž hrál přede mnou a docela dost snadných balonů ztratil, ale pak předvedl tu skvostnou asistenci na Mbappého gól,“ pochválil ho kouč Paříže, která si dvougólovým vítězstvím vytvořila velmi nadějnou pozici do odvety.

„Pro nás to byla srážka s realitou,“ komentoval svou první porážku na lavičce United dočasný trenér Ole Gunnar Solskjaer. „Dostali jsme lekci, z které se poučíme. Rozhodně se nevzdáváme.“

Bude to 6. března v odvetě stačit?

Autor: Vojtěch Povejšil