130 let

Trefil se i Necid. | foto: ČTK

Dostali lekci, ale postupují

Sport
  •   11:12
MLADÁ BOLESLAV/PRAHA - Cíl splněn, čeští fotbalisté do 19 let mají na mistrovství Evropy jistou medaili. V posledním utkání základní skupiny včera sice prohráli s Itálií 4:3, ale i takový výsledek jim nakonec stačil k postupu do semifinále ze druhého místa. Minimálně bronzovou medaili jim už nikdo nevezme.

Bláznivý zápas před vyprodaným stadionem v Mladé Boleslavi přinesl rekordní počet gólů, sebevědomý výkon českého týmu, ale i jeho taktické selhání ve druhém poločase. "Ve dvou utkáních jsme nedostali ani gól, a najednou ve třetím padne sedm gólů. Je to typický průvodní jev těchto mládežnických zápasů, dospělý tým by asi dokázal udržet remízu,“ vysvětloval trenér Jakub Dovalil

Tým, který před dvěma lety vybojoval stříbro na mistrovství Evropy sedmnáctiletých, míří za dalším velkým úspěchem, ale včera se jistý krok změnil spíš v nejisté klopýtání. O jeho postupu se nerozhodlo v Mladé Boleslavi, ale v Liberci, kde Anglie porazila Řecko 3:0. Lepší vzájemný zápas pak při shodném počtu bodů poslal dál Čechy.

"Když se prohraje, tak nejsou pocity nejlepší,“ přiznal Dovalil, ale radost z postupu u něj nakonec převážila. „Před turnajem jsme si přáli, abychom postoupili na MS dvacítek a na domácí půdě i do bojů o medaile, což se nám podařilo.“

Dovalilovi svěřenci zaskočili soupeře bleskovými kombinacemi. Rychlost, to byla zbraň, se kterou si Italové dlouho nevěděli rady. Čeští hráči však italskou branku obléhali chvílemi až příliš lehkovážně. Pak se jen divili, když je Poli zaskočil vedoucí brankou.
"Utkání jsme nezvládli. Celkově jsme měli problémy s obrannou fází, chtěli jsme hrát trochu jinak,“ přiznal Dovalil. Nejlepší střelec turnaje Necid sice vzápětí vrátil jeho týmu kontrolu nad cestou do semifinále, ale i tak se Češi nezbavili role týmu, který bude neustále dotahovat náskok soupeře.

"Nepamatuji si, kdy bychom dostali na téhle úrovni čtyři branky. To je u nás hrozně moc. Itálie ale byla o kousek lepší a efektivnější. Zasloužili si vyhrát,“ zlobil se kapitán Jan Polák. Místo toho, aby český výběr takticky dovedl utkání k bezpečné remíze, dovolil soupeři zvýšit až na 4:2 a pak musel napjatě čekat na výsledek Anglie. "Hráče jsme neinformovali vůbec, ale na lavičce jsme věděli průběžný výsledek,“ popisoval Dovalil.

V semifinále se jeho tým utká ve středu s Německem, které včera porazilo Maďarsko. S ním pak druhou semifinálovou dvojici vytvoří Italové.

Autor: Pavel Kalouš