Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jedna výhra na domácím Euru je málo. Dovalil u jednadvacítky končí

Sport

  10:54aktualizováno  11:10
PRAHA - Fotbalová reprezentace do 21 let je bez trenéra, zatím. Jakubu Dovalilovi vypršela smlouva a asociace rozhodla, že mu kontrakt neprodlouží. Hlavním kandidátem na uvolněný post má být Vítězslav Lavička, jenž naposled vedl Spartu.

Trenér Jakub Dovalil marně čaruje rukama, pro jeho tým Euro končí už ve skupině. foto:  Michal Šula, MAFRA

Dovalil působil u národního mužstva do 21 let od roku 2008 nejprve jako asistent, později jako hlavní kouč. S týmem postoupil na mistrovství Evropy 2011 do Dánska, kde získal bronz.

V následujícím cyklu mužstvo smolně prohrálo baráž s Ruskem, letos na domácím šampionátu nepostoupilo ze skupiny, ale fanoušci i kritici ocenili progresivní herní projev. Češi na Euru nejprve neudrželi vedení proti Dánsku a podlehli 1:2, Srbsko porazili 4:0 a s Německem remizovali 1:1. Postup jim utekl o jediný bod.

Dovalilův kontrakt platil do 30. června 2015. Po jednání předsedy asociace Miroslava Pelty a člena výkonného výboru Tomáše Paclíka, který měl jedenadvacítku v gesci, bylo rozhodnuto, že novou smlouvu Dovalil nedostane.

„Chceme trenérovi Dovalilovi poděkovat za práci, kterou u jedenadvacítky za dlouhé roky odvedl. Mistrovství Evropy sice pro náš tým neskončilo vysněným postupem do semifinále, ale hráči i celý realizační tým se zasloužili o velmi dobrou prezentaci českého fotbalu v zahraničí. S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuju, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme,“ prohlásil Pelta.

Autor: