Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dres s lebkami i v barvách hřbitovního kvítí. Mexická liga oslaví den mrtvých ve velkém stylu

Sport

  9:13
V USA se slaví Halloween, v České republice Dušičky a v Mexiku Día de los Muertos, tedy Den mrtvých. Do oslav se zapojí i tamní fotbalová liga, připravila si sérii úchvatných dresů.

Speciální edice dresu mexické fotbalové ligy foto: Charly

Den mrtvých se ve španělsku slaví mezi prvním a druhým listopadem. Stejně jako české ‘Dušičky’ v Mexiku v toto období vzpomínají na všechny zesnulé, mají to ovšem rozdělené. Podle místní pověry se 1. listopadu vrací na svět duše dětí, o den později duše dospělých.

Mexičané podle tradice připravují bohaté pohoštění, které obsahuje cukrové lebky neboli calavertias a sladký chléb ve tvaru kostí (pan de muerto). Tradičními květinami jsou oranžové afrikány, nesmí chybět ani svíčky a fotografie zemřelých. Samotným symbolem je pak znázorněná smrtka Catrina, kterou namaloval známý mexický malíř José Guadalupe Posada. Právě tyto věci budou rovněž znázorněny na speciální sadě dresu v první mexické lize.

Speciální edice dresu mexické fotbalové ligy
Speciální edice dresu mexické fotbalové ligy

Mexický výrobce dresů Charly vyrábí dresy pro pětici týmů v soutěži Liga MX. Jmenovitě se jedná o týmy Atlas, Pachuca, Queretaro, Santos Laguna a Tijuana. Nyní se pochlubil speciální sérií vytvořenou právě k oslavám Dne mrtvých a celou propagaci pojal ve velkém stylu.

Fanoušci mexického fotbalu přijali kolekci s různorodými názory. Na jedné straně jsou nadšení, fanoušci konkurenčních celků si z nich však utahují. „No jo, lebky na dresu pro mrtvý klub,“ smějí se jim.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.