130 let
FC Vysočina Jihlava.

FC Vysočina Jihlava. | foto: ČTK

Druholigová Jihlava vyhrála Tipsport ligu

Sport
  •   16:39
BEROUN - Fotbalisté druholigové Jihlavy jsou vítězi 15. ročníku Tipsport ligy. V dnešním finále zimního turnaje na umělé trávě v Berouně porazili Slovan Liberec 3:1. O dva góly se postaral Stanislav Tecl, který se s osmi brankami stal nejlepším střelcem turnaje. Třetí místo vybojoval Hradec Králové, který zdolal Plzeň 3:2.

Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen liberecký Michal Breznaník, nejlepším gólmanem se stal Jaromír Blažek, který v zimě posílil Jihlavu po konci angažmá ve Spartě.

Jihlava v průběhu turnaje ukázala, že nabírá slibnou formu na boj o postup do nejvyšší soutěže. Dnes sice proti Liberci nenasadila nejsilnější tým, ale stejně na tom byli Severočeši, kteří postavili jen čtyři hráče obvyklé sestavy.

Ocenění Tipsport ligy

Pořadí střelců: 8 - Tecl (Jihlava), 6 - Mrázek (Hradec Králové), 5 - Breznaník, 3 - Hadaščok, Musiol (všichni Liberec), Podaný (Olomouc), Hodek (Zlaté Moravce), Orolín (Bohemians 1905), Třešňák (Jablonec), Jindráček (Teplice).

Nejlepší fotbalista: Michal Breznaník (Liberec).

Nejlepší střelec: Stanislav Tecl (Jihlava).

Nejlepší brankář: Jaromír Blažek (Jihlava).

Celek z Vysočiny byl od úvodu lepší a ujal se vedení v 8. minutě, kdy sedmnáctiletého brankáře Koláře propálil střelou na zadní tyč Kolařík. Po půlhodině hry ale rozhodčí odpískal pro Liberec penaltu a zkušený Janů srovnal.

Do druhé půle Jihlava nasadila kanonýra Tecla a ten dvěma góly rozhodl. Nejprve proměnil penaltu a následně zblízka potvrdil jihlavský triumf a zisk prémie 300 tisíc korun. "Chci pogratulovat soupeři. Rozhodl příchod Tecla, který převážil kvalitu na stranu Jihlavy. My jim navíc pomohli svou chybou při penaltě," uvedl po zápase liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, který šetřil hráče základní sestavy kvůli pondělnímu odjezdu na soustředění. "A hned v úterý tam hrajeme další zápas, proto jsme to dopředu naplánovali, že dnes dáme šanci dalším hráčům," dodal.

Trenéra Jihlavy Romana Pivarníka triumf potěšil. "Jsme rádi, že jsme vyhráli. Původně jsme v to nedoufali, ale když už jsme se dostali tak daleko, tak jsme chtěli uspět," řekl. "Chtěli jsme Tecla šetřit, ale sám chtěl hrát, tak jsme ho nasadili a rozhodl," dodal Pivarník.

V duelu o bronz Hradec Králové porazil Plzeň 3:2 brankami Černého, Mrázka a Janouška. Viktoria nastoupila s náhradníky a hráči rezervy.

Hradec měl proti Plzni převahu

Hradec měl proti oslabenému soupeři po celý zápas navrch. Převahu poprvé zužitkoval Černý dorážkou Zeleného střely. Další šance však zůstaly nevyužity, což Plzeň potrestala po změně stran Bergrovou vyrovnávací hlavičkou.

Východočechy poslal znovu do vedení Mrázek, který zaznamenal šestý gól v turnaji a v čele tabulky střelců se v tu chvíli vyrovnal jihlavskému Teclovi. Jenže vedení Hradce trvalo jen tři minuty, než znovu srovnal osmnáctiletý odchovanec Plzně Končal. Pak ale přišla chyba v rozehrávce Západočechů, tři hradečtí fotbalisté šli na dva obránce a Janoušek zařídil Hradci výhru a prémii 100 tisíc korun.

"Pro mě je nejdůležitější, že se nikdo nezranil, protože zdravotních problémů už máme dost. K dispozici jsem tu měl jen čtrnáct hráčů. I tak jsme měli proti Plzni více ze hry, jen nám chyběla lepší koncovka. Vyhráli jsme ale zaslouženě," řekl trenér Hradce Václav Kotal. "Hradec byl lepší, měl lepší držení míče. Výsledek pro nás není důležitý, hlavní je, že jsme si vyzkoušeli další hráče," doplnil plzeňský kouč Pavel Vrba.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz