Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Druholigové derby "Bohemek" se kvůli bezpečnosti odehraje v Příbrami

Sport

  17:20
PRAHA - Nadcházející derby ve 30. kole druhé fotbalové ligy mezi Bohemians Praha a Bohemians Praha 1905 z Vršovic se z bezpečnostních důvodů nebude hrát na Střížkově, ale v Příbrami. Zápas začne U Litavky v sobotu v původním čase 17:00. Informoval o tom sekretář střížkovských Bohemians Martin Bartoníček.

Fotbalisté Bohemians 1905 oslavují návrat do první ligy foto: Mafra - Dan Materna

Vše bylo podle něj s kladným stanoviskem projednáno s ředitelem oddělení profesionálního fotbalu Ivem Lubasem, bezpečnostním manažerem asociace Martinem Syneckým a místopředsedou za kluby první a druhé ligy Dušanem Svobodou. Lubas dohodu potvrdil. "Klubu Bohemians Praha se ukládá předložit nájemní smlouvu ke stadionu na uvedené utkání a souhlas Bohemians Praha 1905 se změnou hřiště, a to vše nejpozději do středy do 16:00," uvedl Lubas.

Také vršovický klub nehodlá stavět překážky. "S ohledem na to, že o našem postupu už je rozhodnuto, rozhodnutí akceptujeme. Nyní vyjednáváme o tom, že by pět autobusů zdarma odvezlo do Příbrami naše fanoušky," řekl tiskový mluvčí Bohemians Praha 1905 Tomáš Mutinský. K přesunutí duelu do Příbrami došlo z důvodu, že panovaly obavy z nepokojů fanoušků. Zápas dvou týmů hlásících se k historii Bohemians totiž vždy mívá velmi vyhrocenou atmosféru kvůli dlouholetému sporu o název.

Tentokrát se navíc na stadion soupeře chystali ve velkém množství příznivci vršovických "klokanů", plánovali údajně také pochod ze stanice metra Letňany. O přeložení dějiště duelu proto požádala Rada Městské části Praha 9. Obávala se, že by ne zcela vyhovující kapacita stadionu mohla přispět k narušení pořádku. "Je dost možné, že by celý zápas nemusel proběhnout zcela v klidu. Proto jsme se rozhodli naše občany chránit před zbytečnými problémy," řekl v prohlášení místostarosta Městské části Praha 9 Adam Vážanský.

Bohemians 1905 návrat do první ligy oslavili v neděli

"K tomuto stanovisku nás vede zejména ne zcela dostačující kapacita stadionu, ale také obava o narušení veřejného pořádku a poškození majetku obyvatel v okolí stadionu," dodal. Oba kluby vedou delší dobu spor o název, nástupnictví Bohemians a také o to, komu patřili hráči, kteří byli v Bohemians před konkurzem v roce 2005. V nepřehledné kauze navíc figuruje ještě třetí "Bohemka" - FC Bohemians Praha Michala Vejsady. "Klokani" před prestižním soubojem se střížkovským klubem už mají jistotu postupu do první ligy.

Návrat do nejvyšší soutěže oslavili v neděli po domácí výhře nad HFK Olomouc. Stále však usilují o prvenství v soutěži, na vedoucí Znojmo ztrácejí dvě kola před koncem tři body. Vstupenky na utkání bude možné zakoupit dvě hodiny před začátkem pouze u pokladen v Příbrami za 90 korun. "Volné vstupenky, které byly vytištěny v Letňanských Listech, permanentky a vstupy V.I.P. k tomuto zápasu vydané na stadion Lovosická 559, Praha 9-Letňany, na tento zápas jsou neplatné," uvedl střížkovský klub.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!