130 let

Fotbalisté Brna se ještě loni potýkali s Viktorií Plzeň. | foto: ČTK

Druholigové kluby nesouhlasí s baráží. Je to pro nás složité, stěžují si

Sport
  •   8:07
PRAHA - Jisté místo mezi elitou je jen pro jednoho, další dva se o postup poperou v baráži. V sobotu startuje jarní část druhé nejvyšší soutěže fotbalistů a ambiciózní kluby se chystají na historickou novinku. Kdo je favoritem?

České Budějovice mají nejvíc bodů, daly nejvíc gólů a k dispozici jim je vyhovující stadion.

Jihlava je sice těsně za nimi, ale shání strategického partnera, protože ten dlouholetý je v insolvenci.

Hradec Králové je třetím vzadu, pořád ještě nevyřešil trable s rekonstrukcí stadionu, kde má jen jednu tribunu.

A kdo dál? Do boje o postup se hlásí sedmé Brno, ten nejpopulárnější klub mezi druholigovými. Překvapit mohou Varnsdorf či Pardubice.

Do první ligy postoupí jeden, dva, nebo tři kluby. Poprvé v historii se totiž hraje baráž.

„Chceme hrát o první místo. Cokoliv jiného než minimálně účast v baráži by byl neúspěch. Musíme poděkovat majitelům, že jsme mohli absolvovat soustředění v Chorvatsku a také doplnit kádr,“ řekl na tiskové konferenci českobudějovický generální manažer Martin Vozábal.

Baráž o první ligu

Kvalifikačních dvojutkání o účast v první lize se zúčastní čtrnáctý a patnáctý tým nejvyšší soutěže, druhý a třetí tým druhé ligy.

1. utkání, 28. a 29. května
3. tým druhé ligy - 14. tým první ligy ze skupiny o záchranu
15. tým první ligy ze skupiny o záchranu - 2. tým druhé ligy

2. utkání, 1. a 2. června
14. tým první ligy ze skupiny o záchranu - 3. tým druhé ligy
2. tým druhé ligy - 15. tým první ligy ze skupiny o záchranu

České Budějovice z šestnácti podzimních zápasů vyhrály jedenáct, nasbíraly tři porážky v Brně, v Pardubicích a překvapivě se Znojmem. Před víkendovým startem jara mají nejlepší startovní pozici, čtvrtý v pořadí na ně ztrácí šest bodů.

„Všichni budou chtít uhrát první místo, baráž je ošidná,“ prohlásil českobudějovický trenér David Horejš.

Na jaře se hraje čtrnáct zápasů, po třiceti kolech nejlepší klub si vybojuje právo účasti v první lize.

Druhý tým se střetne s patnáctým celkem Fortuna ligy systémem doma venku, přičemž výhodu domácí odvety má druholigový klub.

Třetí v pořadí narazí na čtrnácté mužstvo nejvyšší soutěže, v souboji na dvě utkání odehraje domácí odvetu prvoligový klub.

„Myslím si, že postupový klíč je špatný. Pro druholigový klub je strašně složité, aby se přes baráž dostal do první ligy,“ poznamenal hradecký ředitel Jiří Sabou. „Kvalitu na postupové příčky máme. Ale když nepostoupíme, svět se nezboří.“

Budějovice a Hradec bývaly tradičními ligovými kluby, v posledních letech mezi elitou hrají jen epizodní role - postoupí a hned zase spadnou. Hradec tam byl naposledy před dvěma lety, Budějovice před čtyřmi.

Jihlava a Brno mezi elitou hrály nepřetržitě od léta 2012, kdy společně postoupily, do loňského léta.

Klub z Vysočiny boj o návrat rozehrál slibně, je jen dva body za lídrem z Budějovic. Do jara však vstoupí bez peněz hlavního akcionáře, stavební firma PSJ, která klub podporovala čtvrt století, je v insolvenci a nemůže klub financovat.

„Snažíme se sehnat nového partnera. Jednání probíhají, nějak se vyvíjejí, ale zatím nemůžeme oznámit, že došla ke zdárnému konci,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Jan Staněk.

Po odchodu trenéra Martin Svědíka do Slovácka převzal mužstvo Radim Kučera. „Stavěli jsme kádr tak, abychom byli schopni obhájit pozice, které se tady na podzim vybudovaly,“ řekl Kučera. Z nových posil bude spoléhat na ligové zkušenosti Jakuba Petra ze Slovácka a Petra Bredy z Baníku Ostrava.

Brno se dobře předvedlo v zimní přípravě, vyhrálo Tipsport ligu, když ve finále na Maltě porazilo i Slovan Bratislava, slovenského suveréna.

Jenže z podzimu si nese handicap, je až sedmé se sedmibodovou ztrátou na barážovou příčku. Ve hře je 42 bodů.

„A my se musíme o postup porvat,“ zdůraznil trenér Pavel Šustr, který po šestém kole loni v srpnu vystřídal Romana Pivarníka. Tehdy byla Zbrojovka osmá se ztrátou osmi bodů na první místo, nyní ztrácí dvanáct.

Do přípravy se už nezapojila známá jména jako Dušan Melichárek, Milan Lutonský či Musefiu Ashiru, do Brna přestoupili pouze Šimon Šumbera z Třince a Juraj Kotula ze Slovanu Bratislava.

„Naším záměrem v zimní přípravě byla především stabilizace kádru. Šlo nám nejen o vylepšení herního projevu mužstva, o variabilitu na jednotlivých postech a také o charakterové vlastnosti hráčů, kteří přišli,“ upřesnil sportovní ředitel Tomáš Požár.

Z favoritů na postup má Zbrojovka na jaře doma jen Hradec, v posledním kole se představí v Jihlavě. To může být zápas o baráž.

Autor: Miloslav Novák