Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Důsledky? Sparta počká na Plzeň

Sport

  10:00
PRAHA - Je to tady znovu. Fanoušci si přejí rezignaci Jozefa Chovance, generálního sportovního manažera Sparty. „Chovanec, demisi!“ skandovali po čtvrtečním vítězství 1:0 nad fotbalisty Vasluie, které kvůli porážce z Rumunska znamenalo konec českého vicemistra těsně před branami Evropské ligy.

Sparta - Olomouc (Léonard Kweuke a trenér Jozef Chovanec) foto: ČTK

Letenští budou celý podzim bez pohárů po třech letech. V říjnu 2008 nepostoupili přes chorvatské Dinamo Záhřeb a tehdejší trenér Vítězslav lavička složil funkci. Kdo za neúspěch zaplatí nyní?

"Jsem naštvaný. Za výsledky jsou odpovědní trenéři. Nelíbí se mi Haškova alibistická slova, že prohrají jeden z osmi zápasů od startu sezony a jsou bez Evropy. Už Jaromír Jágr na mistrovství světa říkával, že úspěch je často jen o jednom utkání," zlobil se pro LN někdejší letenský kanonýr Horst Siegl.

ČTĚTE TAKÉ

Pokud na Spartě k nějakým změnám dojde, lidé se je dozví nejdříve po ligovém utkání na půdě mistrovské Plzně, která v týdnu senzačně postoupila do Ligy mistrů. "Tým se teď soustředí na extrémně důležitý zápas. K důsledkům vyřazení z Evropské ligy se vrátíme až během reprezentační přestávky," sdělil tiskový mluvčí Ondřej Kasík.

Je proto možné, že výsledek pondělního střetnutí ještě promluví do plánovaných hovorů o budoucnosti. Příznivci klubu mají ale jasno už nyní. Jejich iniciativa za Chovancovu demisi se včera přenesla do internetových diskusí. "Beru to i na sebe, protože velmi úzce spolupracujeme," vzal část viny na sebe první trenér Martin Hašek.

Asi dojde na zeštíhlení týmu

Před sezonou přebral víc pravomocí, ale také odpovědnost za výsledky. Chovanec by se tak znovu mohl ocitnout v pozici řidiče, kterému ani za opakované přestupky nikdo nesebere papíry. O jeho odvolání se přitom v minulosti mluvilo hned několikrát. "Nedivím se fanouškům. Je to pořád dokola to samé, trenéři měli dost času. Zřejmě dozrála doba, kdy je třeba sáhnout k nějakým razantnějším krokům," kritizoval Siegl.

Chovanec Spartu dovedl za tři roky k jedinému titulu. Loni nedokázal postoupit do Ligy mistrů, i když v cestě stála už jen hratelná Žilina. Nezkrotil kontroverzního stopera Tomáše Řepku, jenž pod jeho vedením ukazoval divákům prostředníčky a plival na protihráče. Navíc nařídil maskování údajně zraněných reprezentantů v dresech s jinými jmény.

Kde by jiný zaplatil funkcí, Chovanec zůstává nedotčen. Neměl by už pohár trpělivosti letenského vedení přetéct? "Nevím o tom, že by pozice trenérů byla nějakým způsobem podmíněná úspěchem v evropských pohárech," tvrdil Hašek.

Klidně se tak může stát, že realizační tým zůstane ve stávající podobě. Zúžení kádru se ale klub zřejmě nevyhne. "I to se bude řešit až v následujících dnech," přiznal Hašek. Letnou už opouští záložník Kamil Vacek, který odchází za asi 50 milionů korun do italského Chievo Verona.

Kvůli úspěchu v Evropské lize pořídila Sparta k Řepkovi, Zápotočnému a Brabcovi ještě dalšího zkušeného stopera Jiřího Jarošíka. Jejich roční plat se v součtu vyšplhá na 30 milionů korun, což není málo.

O Řepkovi se leccos šeptalo už před sezonou. A protože bývalý kapitán nenastoupil proti Hradci Králové ani FC Vaslui, jeho éra se možná opravdu chýlí ke konci. Přetlak má Sparta také mezi brankáři, kde tučnou výplatu pobírá i třetí gólman Daniel Zítka. Třeba ale dojde na nejhorší a s Letnou se rozloučí další z ofenzivních klenotů, jakým je například Václav Kadlec.