Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Obrovská pocta, řekl Limberský o roli reprezentačního kapitána

Sport

  20:28
OLOMOUC/PRAHA - Na tiskové konferenci usedl plzeňský obránce David Limberský po boku trenéra Pavla Vrby už hodněkrát. Teď však poprvé v roli kapitána českých fotbalistů. Pásku si navleče na rukáv v úterním přípravném zápase v Olomouci s Rakouskem.

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba (vlevo) a kapitán David Limberský (vpravo) vystoupili 2. června na tiskové konferenci v Olomouci před přípravným utkáním s Rakouskem. foto: ČTK

"Pro každého hráče je to obrovská pocta mě nevnímaje. Jsem za důvěru rád a budu se ji snažit splatit na hřišti," řekl zkušený levý bek.

Jak proběhla volba kapitána?
Volba vyplynula z toho, že je tady velmi mladý kádr. Nejsem nadšený, že jsem tady nejzkušenější. Jsem i druhý nejstarší po Milanu Petrželovi, ale tomu by byla páska volná, tak volba padla na mě.

Jaké to je být v reprezentaci mazákem?
Nejsem na tu pozici zvyklý, ale tvoří se nový tým a já se v něm udržel, za což jsem rád. Je to pro mě závazek. Na tuhle pozici jsem ale zvyklý z klubu, kde se s Pavlem Horváthem střídáme a až jednou Pavel skončí, což doufám, bude za dlouho, tak to vypadá, že volba padne na mě.

Víte, že máte s Danielem Kolářem víc reprezentačních startů než zbytek týmu?
Toho jsem si ani nevšiml, ale jak říkal trenér, rozhoduje aktuální forma a je jedno, jestli máte sto zápasů, nebo žádný.

ČTĚTE TAKÉ

V reprezentaci je hodně sparťanů. Jak přijali, že jim budete dělat kapitána, když na klubové úrovni je mezi vámi rivalita?
V reprezentaci klubové záležitosti neřešíme, takže žádný problém nebyl.

A kdyby byla penalta, troufl byste si na ní, nebo stále platí ještě plzeňskýzákaz od trenéra Vrby?
Zákaz platí pod trenérem Vrbou, takže ještě tři roky nemůžu. V týmu máme ale lepší exekutory, než jsem já. (Třeba Milana Petrželu, doplní trenér Vrba)

Je důležité, aby tým už získal pod novým trenérem první vítězství?
Uvědomujeme si to, chceme vyhrát, ale na druhou stranu je to příprava a nejdůležitější je předvedená hra. V národním týmu jsme ale permanentně pod tlakem, veřejnost vítězství očekává. Proto by bylo dobré vyhrát a uděláme pro to všechno.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...