130 let

Nepokoje na hřišti v Edenu. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Emoce na Slavii: fanoušci napadli vedení, demolovali stadion

Sport
  •   18:31aktualizováno  21:42
PRAHA - Co se podařilo před zápasem urovnat hráčům, o poločase již nevyšlo. Fanoušci Slavie se dožadovali vysvětlení tíživé situace od vedení klubu. Když k němu o poločasové pauze z úst generálního manažera vršovického celku Miroslava Platila nedošlo, rozhodli se konat a začali demolovat lavičky a vstup do útrob stadionu. Partičky příznivců sešívaných vtrhly i do V.I.P. prostorů stadionu a svedly potyčky s policií. Delegát ve 20:05 zápas ukončil.

O poločasové přestávce prvního semifinálového zápasu Ondrášovka Cupu mezi Slavií a Olomoucí se opakovala situace jako před samotným duelem. Fanoušci Slavie znepokojení situací uvnitř klubu, který v současnosti bojuje o holé přežití, chtěli vysvětlení od vedení klubu.

VÍCE K TÉMATU

Toho se jim mělo v přestávce dostal z úst generálního ředitele Slavie Miroslava Platila, který přijel z jednání licenční komise ze Strahova. Jenže Platil nic konkrétního neřekl. A tak ho někteří fanoušci zasypali předměty. Platil pak opustil hřiště se slovy, že jednání probíhají a dělá vše pro záchranu klubu: "Chceme, aby z toho aby Slavia vyšla s čistým štítem. A to je všechno."

JAK ŠEL V EDENU ČAS O POLOČASOVÉ PŘESTÁVCE

19:40 Fanoušci opět míří na hrací plochu.

19:43 Přichází generální manažer klubu Miroslav Platil, který přijel z jednání na Strahově u licenční komise.

19:46 "Ubezpečuji vás, že chci taky Slavii. Teď jsem absolvoval jednání na svazu. Možná pro někoho jsou to kecy, ale pro Slavii zásadní věci," říká Platil a fanoušci pískají.

19:46 Platil opouští hrací plochu.

19:47 Tvrdé jádro příznivců Slavie se snaží dostat do útrob stadionu, pere se s pořadateli a policií, další se chtějí dostat za představiteli klubu přes V.I.P prostory.

20:00 Hlasatel v Edenu právě ohlásil, že pokud fanoušci do pěti minut neopustí hrací plochu, utkání bude ukončeno a Slavia prohraje kontumačně. Někteří fanoušci poslechli, většina nikoliv.

20:06 Zápas je oficiálně delegátem ČMFS ukončen. Na stadionu probíhají potyčky policistů s rozzuřenými fanoušky.

20:10 Hlasatel žádá fanoušky, aby opustili stadion, tvrdé jádro příznivců na tribuně Sever zůstává na svých místech.

20:17 Policisté se blíží k tribuně Sever, příznivci mají poslední šanci opustit sektor.

20:23 Většina příznivců se přesunula do jiného sektoru, policisté je následují. Těžkooděnci se snaží fanoušky vytlačit ze stadionu.

20:27 Akce policie zabírá, postupně vytlačují pomocí rojnic příznivce ze sektorů, vše probíhá bez potyček.

20:30 Zbytek fanoušků Slavie je natlačeno na rohy sektoru tribuny Sever, policie již má situaci pod kontrolou.

20:32 Tiskový mluvčí klubu Ondřej Zlámal oznámil, že hráči i představitelé klubu jsou v pořádku, ale žádná tisková konference se konat nebude.

20:39 Stadion je nyní prázdný.

20:44 Skupinky fanoušků se ještě dohadují před stadionem s pořadateli, chtějí vrátit vstupné.

Policie následně zatkla tři lidi.

To ale rozzlobeným fandům nestačilo a z poklidného protestu se stala válka. V ten okamžik skončila i naděje Slavie a Olomouce na dohrání zápasu. Česká televize ukončila přenos v době, kdy se přiznivci sešívaných pustili u vstupu do kabin (a útrob stadionu) do potyčky s policejními těžkooděnci.

Další členové tvrdého jádra klubu se vydali najít představitele vedení přímo do V.I.P. prostorů. Do těch se jim podle informací redaktora LN podařilo dostat a utkali se tam s členy ochranky a policie. Muži zíkona postupně dostali situaci pod kontrolou, ovšem pět minut po osmé hodině skončila lhůta delegáta ČMFS a zápas byl ukončen.

CO SE NA SLAVII DĚLO PŘED VÝKOPEM

Fanoušci Slavie pět minut před výkopem prvního semifinálového duelu mezi sešívanými a Olomoucí obsadili hrací plochu s transparentem "Vedení, čekáme.."

"Neodejdeme, dokud sem nepřijde někdo z vedení a nevysvětlí nám, jak to s klubem je," řekl zástupce fanoušků známý pod přezdívkou Strašák. Přesně v půl sedmé (čase výkopu zápasu) začala plynout dvacetiminutová lhůta pro vyklizení hrací plochy. Pokud by se tak nestalo, zápas by nezačal a jeho výsledek by se musel řešit u "zeleného stolu" (s největší pravděpodobností kontumací ve prospěch Olomouce).

Za rozzlobenými fanoušky tak dorazili místo zástupců klubu, kteří byli v té době na Strahově hájit klub před licenční komisí Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), kapitán sešívaných Karol Kisel a brankář Martin Vaniak, kteří žádali příznivce, aby opustili hrací plochu. "Nikdo z vedení tady není, kluci, my chceme hrát a celý pohár vyhrát a poté se s vámi těšit z vítězství," prosil Kisel fanoušky a připomněl, že pro Slavii je Ondrášovka Cup jedinou cestou do pohárové Evropy.

Prosba zabrala jen částečně. Po krátkých poradách mezi fanoušky, začali někteří většina trávník opouštět. Přesto ještě v čase 18:45, pět minut před vypršením ultimáta delegáta ČMFS, byla většina fandů ještě na hrací ploše. Zabral až další apel Kisela, podpořený mluvčím fanoušků Strašákem i Josefem Mixou, místopředsedou občanského sdružení SK Slavia Praha,, který slíbil klubu pomoci pěti miliony korun, pokud domácí pohár vyhraje.

Až poté se začali fanoušci Slavie za pokřiku "Vždycky jsme s vámi" vracet zpět do hlediště a zápas v čase 18:53 mohl začít. Druhý zápas mezitím bojují zástupci Natlandu a představitelé klubu - ředitel Miroslav Platil a údajný majitel Antonín Franc na Strahově. Právě do 5. května rozhoduje licenční komise ČMFS o udělení profesionálních licencí na příští sezonu. Ta nerozhodne dříve než před devátou hodinou večerní. Jak oba souboje dopadnou?

CO TAKÉ ZAZNĚLO V EDENU

"Celá akce byla naplánována a domluvena i s bezpečnostní agenturou. Když hráči řeknou, že chtějí s Olomoucí hrát, bránit jim nechceme a nebudeme," řekl zástupce fanoušků přezdívaný Strašák.

"Sisáku, ty jsi hovado," křičeli příznivci Pražanů na adresu podnikatele Petra Sisáka, který je údajně vlastníkem klubu. "My chceme pravdu. Ať žije Slavie!"

"Jste skvělí. Pojďme dnes hrát a vyhrát za Slavii. Za hráče vás prosíme, abyste nám dovolili hrát," kapitán Karol Kisel, který přišel fanoušky na plochu uklidnit.

"Bican, Puč a Plánička z nebe se dívají, jak Slavie válí. Bican, Puč a Plánička na Slavii jsou hrdí," křičeli fanoušci během potyček s policií.

"Jestli vám je Slavie u srdce, opusťte hrací plochu. Musíme dohrát zápas, jinak máme opravdu velký problém!" vyzýval fanoušky neúspěšně ještě před ukončením zápasu gólman Martin Vaniak.

Autor: Antonín Vavrda