Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Víc gólů než Chelsea a nový rekord. Může obyčejný smrtelník pochopit Haalanda?

Norský útočník Erling Haaland z Manchesteru City po dalším rekordním zápisu. Nikdo se v Premier League nedostal na dvacet gólů tak rychle jako on. foto: AP

Dost možná jste během posledních týdnů, kdy norský přízrak Erling Haaland přenechal scénu jiným fotbalovým veličinám, pozapomněli. Ale neměli byste. Dvaadvacetiletý útočník z Manchesteru City ve středu večer opět připomněl, jak mimořádnou sezonu po příchodu do Anglie prožívá.
  17:32

Na vítězství 3:1 v Leedsu se po katarském půstu podílel dvěma góly a na ostrovech už kvůli němu znovu přepisují staré zaprášené historické záznamy.

A stejně pak přijde trenér Pep Guardiola a bez mrknutí oka před novináři prohlásí: „Erling ještě není v top formě.“

„Vždyť já klidně mohl dát pět gólů,“ krčil Haaland rameny po zápase.

Norský útočník Erling Haaland z Manchesteru City po dalším rekordním zápisu. Nikdo se v Premier League nedostal na dvacet gólů tak rychle jako on.

Tímhle tempem každou střeleckou statistiku zakrátko roztrhá na kusy...

Obyčejný smrtelník, který až dosud žil v domnění, jak složité je adaptovat se na cizí soutěž a prostředí, zejména v Anglii, nechápe a nerozumí.

Haalandovi stačilo pouhých čtrnáct utkání, aby v Premier League nastřílel dvacet gólů, což je závratné tempo. Až dosud držel rekord Kevin Phillips ze Sunderlandu, jenž na přelomu tisíciletí potřeboval na stejný počet branek jednadvacet startů.

Haaland v Anglii udává nové normy.

„I když po delší pauze a zdravotních problémech není fyzicky a pohybově nachystaný na sto procent, jeho cit v pokutovém území je pořád nevídaný,“ uznal Guardiola.

Tohle zkrátka musíte mít v sobě.

Devět z dvaceti klubů anglické ligy se zatím k dvaceti vstřeleným brankám vůbec nedostalo. Méně gólů než Haaland ve čtrnácti zápasech má například Chelsea v patnácti duelech nebo West Ham či Aston Villa v šestnácti.

I proto zůstává v tabulce druhý Manchester City na sklonku kalendářního roku navzdory pětibodové ztrátě na rozjetý Arsenal hlavním favoritem na titul.

Má klenot, kterému se nic nevyrovná. Haaland je taky na rozdíl od řady spoluhráčů i protihráčů řádně odpočatý, protože na mistrovství světa s Norskem chyběl.

„A sledovat v televizi, jak ostatní střílí góly a slaví, mě teda pěkně štvalo,“ prohodil ve středu večer před kamerou Amazon Prime. „Zároveň mě to ovšem nabudilo a motivovalo. Jsem maximálně odhodlaný.“

Což bylo na stadionu Elland Road více než zřejmé.

Už po minutě mohl Haaland vstřelit první gól. A za chvíli další. Nakonec se dvakrát trefil až po přestávce a jen lepší koordinace pohybu a dobrý zákrok gólmana Illana Mesliera ho připravila o hattrick, už čtvrtý v sezoně.

„S větším počtem odehraných minut získá ještě větší jistotu,“ je přesvědčený Guardiola.

Utkání v Leedsu mělo pro Haalanda navíc ještě jeden zajímavý rozměr. Ve městě na řece Aire se totiž v červenci 2000 narodil a jeho otec Alf-Inge v té době zrovna měnil dres místních United právě za blankytně modré barvy City.

„Ani v té nejbláznivější fantazii by mě nenapadlo, že zrovna na Elland Road vstřelím gól za Manchester City proti Leedsu,“ kroutil teď hlavou.

Mimochodem, coby anglický rodák měl v minulosti pochopitelně možnost vybrat si na reprezentační úrovni také Albion, s nímž by ho nedávno skončený katarský turnaj jistě neminul. Ale třeba se na šampionát podívá příště i s Norskem, kde pomalu dozrává výjimečná generace fotbalistů.

Nyní však v Haalandově mysli zůstává jiný cíl. Dotlačí se s Manchesterem City k titulu?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!