Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

EURO 2020: Itálie, Nizozemsko a Anglie budou už jistě hrát všechny zápasy ve skupině doma

Sport

  15:30
PRAHA - Fotbalové mistrovství Evropy 2020 vypukne v pátek 12. června v Římě v 21.00 a jedním z aktérů úvodního duelu bude Itálie. To je jedna z jistot před blížícími se závěrečnými zápasy kvalifikace i samotným losem, který se uskuteční v sobotu 30. listopadu v Bukurešti.

Fotbalisté Anglie budou hrát všechny tři zápasy v základní skupině ve Wembley. foto: Reuters

Slováci klíčový zápas o postup v Chorvatsku nezvládli. Na EURO jede také Německo, Nizozemsko a Rakousko

Euro zná už šestnáct účastníků. Vedle Itálie to jsou Španělsko, Belgie, Rusko, Polsko, Ukrajina. Postup si zajistily s předstihem v říjnových duelech.

V listopadu kolo před koncem slavila Francie, Turecko, Anglie a také Česko, které v přímém souboji o druhou příčku zdolalo Kosovo. 

Další den získaly jistotu skandinávské země Švédsko a Finsko, které postoupilo na svůj první vrcholný turnaj v historii. A v sobotu 16. listopadu měly odpracováno Německo, Nizozemsko, Chorvatsko a Rakousko.

Jistí účastníci Eura 2020

Česko, Anglie, Francie, Turecko, Belgie, Itálie, Polsko, Španělsko, Rusko, Ukrajina, Německo, Nizozemsko, Chorvatsko, Rakousko, Švédsko, Finsko.

Jistoty v play off Ligy národů

Liga A: Island
Liga B: Bosna
Liga C: Skotsko, Norsko
Liga D: Gruzie, Severní Makedonie, Kosovo, Bělorusko

Play off si zahrají i Bulharsko, Rumunsko, Izrael, Severní Irsko, jen zatím neví, v jaké úrovni.

Zbývá osm míst. O čtyřech se rozhodne během neděle, pondělí a úterý v kvalifikaci, o dalších až v březnu 2020 v play off Ligy národů.

Závěrečný turnaj poprvé v historii nepořádá jedna či dvě země, ale hrát se bude od Španělska přes Velkou Británii až po Ázerbájdžán.

Evropská fotbalová unie (UEFA) neobvyklý model turnaje zvolila na počest šedesátého výročí prvního kontinentálního šampionátu.

Dvanáct měst v jedenácti státech, čtyřiadvacet národních mužstev v šesti skupinách po čtyřech.

Už teď je jisté, že Itálie odehraje tři zápasy v základní části na Olympijském stadionu v Římě. 

Dalším hostitelským městem skupiny A je Baku, domácí Ázerbájdžán se na Euro neprobojoval. Další účastníci skupiny A odehrají dvě utkání v Baku a jeden v Itálii.

Hostitelská města a rozdělení do skupin

Skupina A: Řím a Baku
Itálie odehraje všechna tři utkání na Olympijském stadionu v Římě. Její úvodní duel je zahajovacím utkáním šampionátu 12. června od 21.00. Ostatní, zatím neznámí účastníci skupiny A, hrají dvakrát v Baku a k souboji s Itálií pocestují do Říma.

Skupina B: Petrohrad a Kodaň
Rusko má zajištěna minimálně dvě utkání v Petrohradu. Pokud z kvalifikace postoupí i Dánsko, bude hrát dvakrát v Kodani. O dějišti vzájemného duelu Rusko - Dánsko rozhodne los.

Skupina C: Amsterdam a Bukurešť
Nizozemci mají jistotu všech tří zápasů v Amsterdamu. Rumuni totiž z kvalifikace nepostoupí, ale čeká je play off Ligy národů. Pokud ho zvládnou, budou hrát dvakrát v Bukurešti a proti Nizozemsku nastoupí v Amsterdamu.

Skupina D: Londýn-Wembley a Glasgow-Hampden Park
Anglie zdolala v 7. kole Černou Horu 7:0 a je vítězem kvalifikační skupiny A před Českem. Zajistila si postup a tři utkání na Euru doma ve Wembley. Skotsko čeká play off Ligy národů. Pokud ho zvládne, odehraje dvě utkání v Glasgow. Třetí by hrálo ve Wembley.

Skupina E: Bilbao a Dublin
Španělsko má jistotu dvou zápasů na Sam Mamés v Bilbau a čeká, jak v kvalifikaci dopadne Irsko. Pokud uhájí druhou příčku v konkurenci Dánska a Švýcarska, minimálně dva zápasy Eura odehraje v Dublinu. O vzájemném duelu se Španělskem rozhodne los. Pokud by Irové závěrečný duel kvalifikace proti Dánsku nevyhráli, dostanou šanci v play off Ligy národů a pak by Euro doma v Dublinu hráli jen dvakrát a k třetímu duelu by museli do Španělska.

Skupina F: Mnichov a Budapešť
Německo minimálně dvě utkání základní skupiny odehraje doma v Mnichově. A čeká, jak poslední kvalifikační duel zvládne Maďarsko ve Walesu. Pokud Maďaři neudrží druhou příčku, dostanou šanci v play off Ligy národů a Němci budou hrát i třetí duel v Mnichově.

Anglie je nasazená do skupiny D, která se odehraje v Londýně a v Glasgow. 

Jelikož Skotsko z kvalifikace už nepostoupí, ale bude hrát play off Ligy národů, tak Anglie má jistotu, že všechna utkání v základní skupině odehraje ve Wembley.

UEFA už před losem stanovila několik podmínek, za jakých budou reprezentace hostitelských zemí i další týmy nasazeny a vylosovány do skupin.

Přednost mají mužstva, v jejichž zemi se Euro hraje. A to jak ta, která se kvalifikovala přímo, i ta, co mají možnost se na turnaj dostat z březnového play off Ligy národů.

Rusko je tedy automaticky ve skupině B, protože jedním z hostitelských měst je Petrohrad. V supermoderní aréně na Krestovském ostrově v deltě řeky Něvy odehraje minimálně dvě utkání.

Pokud by na šampionát z kvalifikace postoupilo i Dánsko, půjde k Rusku, neboť skupina B se hraje rovněž v Kodani. A los by jen určil, v jakém z měst by se odehrál vzájemný souboj Rusů a Dánů.

Rusové tedy vědí, že budou hrát s Dánskem, pokud tedy postoupí. A zároveň mají jistotu, že ve své skupině nepotkají Ukrajinu. 

Brání tomu restrikce, které UEFA nazývá „politické důvody“. K Rusku nemůže do skupiny ani Kosovo.

Dále platí, že pokud by postoupila Arménie (už je vyřazena), tak nemůže hrát ve skupině A, kterou hostí ázerbájdžánské Baku. Kosovo nemůže hrát nejen v Rusku, ale ani proti Bosně a Srbsku.

A kdyby náhodou postoupil Gibraltar, nepůjde ke Španělsku.

Španělé, další z jistých účastníků, vědí, že doma odehrají minimálně dvě utkání v Bilbau.

Pokud Irové, případný další domácí tým skupiny E, neudrží v kvalifikaci aspoň druhou příčku a o Euro budou bojovat až příští rok v březnu v play off Ligy národů, Španělé získají jistotu i třetího zápasu v Bilbau. 

Pokud by Irové z kvalifikace postoupili přímo, zajistí si dva duely v Dublinu a o pořadateli vzájemného utkání se Španělskem rozhodne los.

A ještě tu je další zvláštnost. Jestliže Irové dostanou dodatečnou možnost o Euro bojovat v play off Ligy národů, při listopadovém losu v Bukurešti pro ně bude UEFA držet místo právě ve skupině E. 

A pokud ani to nezvládnou, bude hrát v Dublinu jejich přemožitel z play off.

Po losu tak nebudou minimálně čtyři skupiny znát kompletní složení. Pokud se v dodatečném play off v jedné ze čtyř úrovní potkají dvě země z hostitelských měst, bude UEFA držet místa i v dalších skupinách.

Vyřazovací fáze Eura 2020

Osmifinále od 27. do 30. června, každý den dvě utkání (Londýn, Bilbao, Amsterdam, Budapešť, Kodaň, Bukurešť, Glasgow, Dublin).

Čtvrtfinále 3. a 4. července, každý den dvě utkání (Baku, Řím, Petrohrad, Mnichov)

Semifinále 7. a 8. července v Londýně

Finále 12. července v Londýně

Při losu budou reprezentace rozděleny do čtyř výkonnostních košů po šesti týmech. V prvním je šest vítězů kvalifikačních skupin, kteří jsou zároveň nejvýš v dlouhodobého žebříčku.

Druhý koš tvoří zbývající čtyři vítězové skupin a dva nejlepší týmy z druhých míst opět podle rankingu. 

Do třetího koše bude nasazeno dalších šest mužstev z druhých míst kvalifikace a do poslední koše zbývající dva týmy z druhých míst a čtyři místa jsou vyhrazená vítězům play off Ligy národů.

Pokud dvě hostitelské země připadnou do jednoho koše, UEFA nasazení změní a týmy přesune.

Euro začne 12. června od 21.00 v Římě, finále je na programu 12. července od 21.00 v londýnském Wembley, které bude hostit i oba semifinálové zápasy a jedno osmifinále.

Callum Wilson děkuje za podporu anglickým fanouškům v Bulharsku.
Čeští fotbalisté v souboji s Anglií

Další osmifinálová utkání se odehrají v Amsterdamu, Bilbau, v Budapešti, Kodani, Bukurešti, v Glasgow a Dublinu.

Čtvrtfinále připadlo Petrohradu, Mnichovu, Baku a Římu.