Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Euro může fotbalistům přinést stamilióny.

Sport

  12:15
SEEFELD - Bezmála 600 milionů korun si na evropském šampionátu může vydělat reprezentační tým českých fotbalistů, pokud by na turnaji vyhrál všech šest zápasů.

Česká reprezentace v Seefeldu. foto: ČTK

 Mužstvo, které projde turnajem bez zaváhání, si přijde celkově na 387,5 milionu korun. Všichni účastníci už navíc mají jistých 187,5 milionu za to, že se na mistrovství kvalifikovali. Celková suma vydělaná na ME se tak může vyšplhat na 575 milionů korun.

Na šampionátu v Rakousku a Švýcarsku bude štědře zaplacený každý získaný bod, výhra a také postup do další fáze. Ve skupině týmy za remízu inkasují půl milionu eur (asi 12,5 milionu korun), za výhru pak dvojnásobnou sumu. Tři triumfy v základní fázi mistrovství tak mohou přinést sumu 75 milionů.  Každý čtvrtfinalista se může těšit na další padesátimilionovou prémii, o třetinu vyšší obnos zajistí semifinále. Na konto poražených finalistů přibude 112,5 milionu korun, vítěz se může těšit na další prémii 187,5 milionu. 

Na minulém mistrovství Evropy v Portugalsku, kde jejich pouť ukončilo až v semifinále Řecko, si Češi přišli na 17 milionů švýcarských franků, což při tehdejším kurzu činilo asi 355 milionů korun. Ve stejné fázi by nyní inkasovali téměř 390 milionů korun. Největší podíl připadl trenérovi Karlu Brücknerovi, který údajně obdržel 15 milionů. Hlavní opory v čele s Nedvědem, Poborským, Čechem, Rosickým, Jankulovským, Barošem a Ujfalušim inkasovali poloviční sumu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.