Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Euro v méně zemích? UEFA zvažuje snížení počtu hostitelských měst, píší v Anglii

Mistrovství Evropy nebude. foto: ČTK/AP

Nyon - Evropská fotbalová unie UEFA podle britského deníku Daily Mail začala zvažovat změnu formátu evropského šampionátu, který byl kvůli pandemii nového koronaviru přeložen na příští rok. List tvrdí, že se může snížit počet hostitelských měst.
  17:47

Evropská fotbalová unie UEFA podle britského deníku Daily Mail začala zvažovat změnu formátu evropského šampionátu, který byl kvůli pandemii nového koronaviru přeložen na příští rok. List tvrdí, že se může snížit počet hostitelských měst.

Finálový turnaj se má poprvé konat ve 12 různých zemích po celé Evropě. UEFA tím chce oslavit 60. výročí od vzniku kontinentálního šampionátů. Představitelé některých asociací však v souvislosti s koronavirovou krizí vyjádřili obavy z toho, zda budou moci zápasy Eura hostit.

Podle listu jde hlavně o Itálii a Španělsko, které jsou nemocí covid-19 zasaženy z evropských států nejvíce. Obě země se vedle zdravotního rizika obávají také ekonomických dopadů krize. Itálie má hostit Euro v Římě a Španělsko v Bilbau.

Mistrovství Evropy nebude.
Čelůstkova oslava možné postupové branky.

Některá další pořadatelská města zase mají na příští léto nasmlouvané na stadionech jiné akce, především hudební koncerty. Angličané už museli zrušit koncertní šňůru ve Wembley a s podobnými problémy se potýkají i arény v Glasgow, Dublinu a Amsterodamu.

List navíc upozornil, že šéf UEFA Aleksander Čeferin nikdy nebyl příznivcem šampionátu po celé Evropě. Netradičně pojaté Euro zdědil po svém předchůdci Michelu Platinim.

UEFA oficiálně myšlenky na změnu formátu či snížení počtu hostitelských měst zatím nepotvrdila. „Předpokládá se, že Euro se bude konat od 11. června do 11. července 2021, a to s úmyslem mít stejný rozpis zápasů a stejná hostitelská města. V této fázi však harmonogram zápasů dosud nebyl oficiálně potvrzen. UEFA je v kontaktu se všemi 12 městy a brzy zveřejní další informace,“ uvedl mluvčí UEFA.

Česká reprezentace se v základní skupině Eura utká s vítězem play off podle Ligy národů, s Chorvatskem a s Anglií. Dva zápasy má hostit stadion v Glasgow a jeden aréna ve Wembley.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!